Година след спукването на балона в Китай - тишина на пазара

Интересът на инвеститорите към китайските акции намалява

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Почти 12 месеца след спукването на балона на пазара на акции в Китай, когато за дни от пазара бяха изтрити $5 трилиона, единственото, което се усеща на китайските борси е тишина и застой.

През последните 2 седмици основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite не се е отдалечавал на повече от 51 пункта от нивото от 2800 пункта. Волатилността на индекса е на най-ниско ниво от декември 2014 насам, докато оборотът на борсата е на нива с около 80% по-ниски спрямо пиковете, достигнати през миналата година. Дългът за търговия на марж, който до голяма степен подкрепяше ръста през миналата година, се е понижил с 1,4 трилиона йени($213 млрд.)

Понижаването на активността на китайските пазари на акции показва загуба на интерес към борсите във втората най-голяма икономика в света и не е положителен сигнал за пазара като цяло, имайки предвид загубите, които Shanghai Composite натрупа от началото на годината и които надхвърлят 20%.

За сметка на това расте интересът към пазарите на суровини, като дори китайските власти въведоха мерки, които да ограничат небивалия интерес към фючърси на суровини, набрал скорост през март и април 2016.

Последни новини
Още от Пазари