Брентът проби границата от $50 за първи път от 6 месеца

Петролът продължава да върви нагоре

Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg. Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg.

Петролът сорт Брент проби психологическата граница от $50 за барел за първи път от 6 месеца насам. на 26 май към 9:15 ч. барел Брент се търгува на ниво от $50,08 за барел, като бележи ръст от 0,68%.

Положителни данни от САЩ подкрепиха черното злато, като петролните запаси в страната отбелязаха спад от 4,266 млн. барела, докато очакванията на анализаторите бяха за спад от 2,45 млн. барела. Производството на петрол в САЩ от своя страна продължава да бележи спадове, като намалява за 11 поредна седмица, достигайки 8,77 млн. барела. Пазарът веднага реагира положително, като цената отбеляза ръст, а засега липсата на очаквания към срещата на ОПЕК на 2 юни изглежда не се отразява по никакъв начин на пазара.

Атаки в Нигерия - един от големите петролни производители в световен мащаб - понижиха производството на страната до най-ниско ниво от две десетилетия насам, а друг голям производител - Венецуела - също изпитва трудности с поддържането на производството след мерките за пестене на енергия, които бяха наложени в страната. Предлагането от Канада също остава понижено след пожарите в страната, които засегнаха петролните пясъци.

Благодарние на тези положителни новини петролният пазар оставя настрана очакванията ОПЕК да продължи да прилага стратегията си на защита на пазарния дял, а черното злато за първи път се търгува на ниво от над $50 за барел на международните пазари от ноември 2015 насам.

 

 

 

Последни новини
Още от Пазари