9-кратно поскъпване на среброто – мит или реалност

Може ли да се стигне до такъв невероятен скок в цената на метала

Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Един от най-големите производители на електроника в Япония през миналия месец е влязъл в контакт с най-добре представящия се производител на сребро в света - First Majestic Silver Corp. Целта е била договарянето на купуването на бъдещи количества сребро на определена цена.

„Производител на електроника да дойде директно при нас – това ми казва, че нещо на пазара се променя. Мисля, че ще станем свидетели на трицифрена цена на среброто“, каза Кийт Нюмайер, главен изпълнителен директор на First Majestic Silver Corp. Към 16:00 ч. на 26 май среброто се търгува на ниво от $16,54 за тройунция. Прогнозата на Нюмайер е, че среброто може да достигне стойност от $140 за тройунция още през 2019.

Тази прогноза е доста над очакванията на анализаторите. Най-високата оценка на анализатор, анкетиран от Bloomberg за цената на среброто, е тя да достигне $57 за тройунция през 2019. Цената на среброто достигна рекордна стойност от $50 за тройунция през 2011.

Среброто е най-добре представящият се благороден метал от началото на годината, реализирайки ръст от над 18% през 2016. Има ли почва обаче толкова смела прогноза за ръст в цената на „дяволския метал“?

Индустриалната употреба на среброто, която расте все повече, е един от факторите, които могат да задвижат нещата в тази посока.

„Среброто не е благороден метал, то е стратегически метал. Среброто е най-добрият проводник в света след златото, а златото е прекалено скъпо, за да се използва в соларни панели и електромобили. С електрифицирането на планетата, ще имаме нужда от все повече сребро. За него няма заместител“, коментира Нюмайер.

Други фактори, които могат да подкрепят ръст на цената в бъдеще, са понижените инвестиции в добива на сребро през последните години, последвали срива в цената на метала от върховете, достигнати през 2011.

Анализатори като Дейвид Ленокс от Fat Prophets в Сидни обаче не са съгласни с тезата за толкова сериозно поскъпване на среброто. Той казва, че търсенето на сребро от производители, както и търсенето на заместители на метала ще се случи много преди да се стигне до цена от $140 за тройунция.

Хедж фондовете засега остават оптимисти, като по-рано през май увеличиха до рекордно високи нива бичите си залози по отношение на среброто.

Последни новини
Още от Пазари