Йената е най-силната валута през 2016 г.

Японската йена е най-добре представящата се валута

Токийската фондова борса - Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Токийската фондова борса - Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската йена е най-силната парична единица спрямо 10 конкурентни валути на най-развитите икономики в света през 2016 г.

Управителят на японската централна банка Харухико Курода, заяви след срещата на Г-7, състояла се на 20-21 май в Сендай, че банката е готова да разшири траншовете на паричните си стимули, ако външни фактори, включително влиянието на чуждестранните валути, поставят растежа на икономиката и целевата инфлация под риск.

Монетарната политика на Япония

Инвеститорите се насочиха към йената на фона срива на фондовия и суровинния пазар в началото на годината. Управителят на японската централна банка (BOJ) Харухико Курода неочаквано обяви отрицателни лихви по депозитите на 29 януари. Ефектът от намесата на банкерите да отслаби местната валута бе краткотраен.

Централната банка на следващото заседание на 28 април взе изненадващо решение да се въздържи от нов транш парични стимули. Йената достигна до 18 месечен връх спрямо американската валута на 3 май, когато се търгуваше на ниво от 105.55 йени за долар, което е покачване от 12% от началото на годината.

Прогнозата на Goldman Sachs

Анализаторите на Goldman Sachs, начело с Робин Брукс прогнозират йената да падне до ниво от 115 йени за долар до месец август. В периода до ноември до ниво от 120 йени за долар, а до 12 месеца да достигне 125 йени за долар. Техническият анализ на Goldman показва модел, невиждан от април 2002 г., където валутният курс е бил на ниво от 133 йени за долар.

"Ние сме много мечи настроени към йената", заяви Робин Брукс, главен валутен стратег в Goldman Sachs, Ню Йорк.

"Има само един път за BOJ - да продължи да изненадва пазарите с разхлабване на монетарната си политика."

Анализът на компанията от Уолстрийт се базира на различията в основните лихвени проценти на централните банки, оценка на инвеститорския риск, нивото на цените на суровините и надценяването на местната валута.

Според стратегията на анализаторите и техническия модел, който използват, се предполага, че в среда на отрицателни лихви и разхлабена монетарна политика, дори нивото от 133 йени за долар може да не е достатъчно за икономиката на Япония да достигне до целевата инфлация от 2%.

 

 

Йената повишава стойността си с близо 9% спрямо американската валута от началото на годината.

Третата най-търгувана валутна двойка на форекс пазара USD/JPY е на ниво от 110.15 йени за долар в 15:30 ч. в търговската сесия на 25 май, което е повишение от 0.15% на дневна база.

Последни новини
Още от Пазари