Ще свършат ли облигациите, които ЕЦБ може да изкупува

Европейски ДЦК за $800 млрд. са изкупени от март 2015 насам

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Най-големият купувач на европейски ДЦК – ЕЦБ – вероятно ще трябва да харчи парите си в по-широк диапазон. След като през март Марио Драги увеличи обема на програмата за количествени облекчения с 20 млрд. евро до 80 млрд. евро месечно ДЦК, които ЕЦБ може да изкупува, сериозно намаляват. За това имаше предупреждения още при увеличаването на програмата за количествени облекчения.

Условието, според което ЕЦБ изкупува ДЦК на страните членки на еврозоната, са базирани на размера на икономиката, а освен това има и изключения, свъразни с преструктуриранията на дълга. От Rabobank изчисляват, че облигации на стойност 1,13 трилиона евро, които понастоящем остават извън обсега на ЕЦБ, могат да бъдат изкупувани от институцията при промяна на параметрите.

Според настоящите правила най-много облигации се изкупуват от Германия, тъй като това е най-голямата икономика в еврозоната, а и в Европа. Не е изненадващо и че именно това са облигациите, които се представят най-добре от 9 март 2015 – началото на количествените облекчения.

За сметка на това облигациите на по-малки държави като Португалия дори поевтиняват въпреки изкупуванията от страна на ЕЦБ.

Възвращаемостта на облигациите на десетте най-големи икономики от еврозоната от март 2015 насам. Източник: Bloomberg.

От миналия март насам ЕЦБ е изкупила държавен дълг на стойност $800 млрд. Говорител на ЕЦБ каза, че няма недостиг на активи, които могат да бъдат изкупувани, според настоящите правила. Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги каза преди месец, че няма планове за промяна на правилата.

Финансовите инструменти се придобиват от страна на централните банки на страните от еврозоната, които играят ролята на клонове на ЕЦБ.

Ситуацията в Германия обаче е особено любопитна, защото страната има по-малък като обем дълг в сравнение с Италия. Размерът на икономиката на страната обаче предполага най-сериозни покупки на германски държавен дълг. С настоящите темпове на изкупувания обаче германските ДЦК, достъпни за изкупуване по програмата на ЕЦБ, може да свършат до септември 2016 или до февруари 2017, ако бъде включен дългът на германските региони.

Чуйте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари