Brexit заплашва статута на паунда като международна резервна валута

Кредитният рейтинг на страната също може да бъде понижен

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Излизане на Великобритания от ЕС може не само да доведе до поевтиняване на паунда, а и до „изяждане“ на статута на резервна валута на британската валута. За това предупреждава рейтинговата агенция S&P.

Британската лира изостава само от долара и еврото сред валутите, в които централните банки държат своите резерви. Излизане на страната от ЕС обаче може да отнеме този статут на паунда и дори да заплаши кредитния рейтинг на страната, която понастоящем е на най-високото възможно ниво – ААА.

Аналиазаторът Франк Джил каза, че напускане на ЕС може да постави под заплаха резервния статут на паунда заради пониженията в чуждестранните инвестиции и други притоци на капитали, които се очакват.

Британската лира е част от кошницата с резервни валути на МВФ – Специалните права на тираж. Останалите валути в разчетната единица на МВФ са долара, еврото, йената, а от тази година и юанът.

Към 16:15 ч. паундът добавя 0,46% спрямо долара, като се търгува на ниво от 1,4702 долара за паунд. През последните седмици британската валута ограничи поевтиняването си спрямо долара от началото на годината до под 1%.

Последни новини
Още от Пазари