Златото с най-големия три-седмичен спад

Златото в обратна корелация с Bloomberg долар индексът

Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Златото отбелязва най-големия три-седмичен спад за тази година на фона заседанието на FOMC (Federal Open Market Committee), като в минутите на ФЕД, банкерите поставиха монетарната си политика за повишение на лихвените проценти, като „разумен ход“ още през юни.

Пазарът още веднъж доказа, че е свръхчуствителен към изявленията на ФЕД и погрешното схващане на инвеститорите за фискалната политика на централните банкери изненада пазарите, като златото се срина с близо 20 долара, минути след излизането на протокола.

Златото се понижава за трета поредна седмица, най-дългата губеща серия от ноември 2015 г. Спот цената на златото се понижи над 50 долара за тройунция, след като достигна най-високото си ниво от 18 месеца, когато се търгуваше на ниво от 1304.40 долара за тройунция на 02 май.

Златото, технически е в обратна корелация с Bloomberg индексът, който се покачва над 3% от годишното дъно отбелязано на 3 май, докато спот цената на златото се понижи от най-високото си годишно ниво 1304.40 долара за тройунция, достигнато на 2 май до ниво от 1247.50 долара.

Bloomberg индексът на щатския долар (Bloomberg Dollar Spot Index) измерващ силата на долара спрямо кошница от най-търгуваните 10 основни чуждестранни валути скочи до 7 седмичен връх, след минутите на ФЕД.

 

 

Потенциален ход на ФЕД през юни може да има обратен ефект, тъй като силният долар забавя растежа на икономиката и вероятността за повишаване на разходите по заемите, което влияе негативно върху цените на златото.

Инвеститорите преоцениха вероятността от 4% в началото на седмицата на 47% за увеличение на основният лихвен процент още през юни, като президентът на ФЕД в Ню Йорк, Уилям Дъдли заяви, че подобен ход е „разумен“.

Спот цената на златото в последната търговска сесия за седмицата приключваща на 20 май е на ниво от 1257 долара за тройунция, което е понижение от 1.15% на седмична база.

 

Последни новини
Още от Пазари