Петролът достигна 7-месечен връх

Пазарът се движи към дефицит на фона ниската активност на производителите в САЩ

Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролът достигна седем месечен връх на фона драстичното намаляване на продукцията, което се дължи на ниската активност от страна на производителите на шистов петрол в САЩ, като активните нефтени платформи спаднаха до 318 според доклада на Baker Hughes.

Energy Information Administration’s изнесе доклада за наличните количества барели петрол държани на склад от американски фирми, които спаднаха неочаквано с 3.410 милиона барела през изминалата седмица.

Горските пожари в Канада през изминалата седмица застрашиха нефтените полета близо до Албърта, което понижи производството с близо 1 млн. барела дневно, принуждавайки Suncor Energy да евакуират персонала от петролните си полета и населението на близките градчета. Прекъснатите доставки от Нигерия също допринесоха за повишаването на цените.

Провалената сделка за замразяване на производствените нива в Доха през април даде възможност за неконтролирано увеличение на доставките от Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Обединените арабски емирства и Кувейт. Цените на петрола се повишиха с над 20% след срещата на 17 април, което е знак за саморегулиране на пазара.

Energy Information Administration’s (EIA)

EIA ще изнесе днес новия доклад за петролните запаси държани на склад в 17:30 ч., като анализаторите очакват понижение на наличностите от 2.833 милиона барела. Предишният доклад за наличните количества барели петрол държани на склад от американски фирми, изнесен миналата седмица, агенцията отчете неочаквано понижение от 3.410 милиона барела.

EIA повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година с над 100 000 барела дневно до 95.9 милиона на ден. Агенцията прогнозира, че производството на петрол извън ОПЕК ще се свие с 800 000 барела до 56.8 млн. барела на ден през 2016 г.

Петролните фючърси се повишиха над 80% след 12 годишното дъно отбелязано през февруари, когато барел петрол се търгуваше за 26.05 долара.

„Пазарът се движи към дефицит по-рано от очакваното на фона нарастване на търсенето и повишение в доставките, което изтреля цената на петрола към целта от 50 долара за барел“, заявиха от Goldman Sachs Group Inc.

Запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома, най-големият хъб за доставка на американския сорт WTI и най-големият център за съхранение на петрол и петролни продукти в САЩ са се увеличили с 508 000 барела, според доклада на American Petroleum Institute (API) от 17 май.

Фючърсите на Американският лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през юни (CLM6) отбелязат повишение от близо 5% от началото на седмицата, като в сесията на 17 май достигна 7 месечен връх, като се търгуваше на ниво от 48.76 долара за барел.

В ранната търговска сесия на борсата NYMEX в Ню Йорк на 18 май, американските фючърси WTI се търгуват на ниво от 48.50 долара за барел в 16:50 ч., което е повишение от 0.40% за деня.

 

Последни новини
Още от Пазари