Goldman Sachs понижи оценката си за акциите

Инвестиционната банка съветва инвеститорите да се насочат към кеша

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Инвестиционната банка Goldman Sachs понижи оценката си по отношение на акциите в световен мащаб на „неутрална“  за следващите 12 месеца, препоръчвайки на инвеститорите да се насочат към кеша.

От друга страна Goldman Sachs повиши оценката си за суровините до неутрална, очаквайки търсенето на петрола да се увеличи. От инвестиционната банка продължават да поддържат оценка „по-голяма тежест“ за корпоративния дълг и „по-малка тежест“ за облигациите.

По този начин Goldman Sachs се превръща в поредната голяма банка от Уострийт, която изразява притеснения по отношение на акциите. Сред цитираните причини за негативните очаквания са високите оценки, бавният икономически растеж и назряващите политически рискове. Очакванията са до края на годината основният индекс в САЩ – S&P 500 – да нарасне с малко над 5% спрямо нивото, на което затвори вчера, 17 май, показват данни, компилирани от Bloomberg.

Сред рисковете пред пазара на акции в САЩ са и понижените обратни изкупувания на акции от началото на годината – основен двигател за ръста на пазара през последните години.

От Goldman Sachs изразяват притеснения от лихвен шок заради несигурността около действията на Фед, който може да доведе до разпродажби и при акциите, и при облигациите.

Последни новини
Още от Пазари