Пазарът на акции в САЩ губи най-големия си съюзник

Рисковете пред акциите в САЩ

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Пазарът на акции в САЩ губи един от най-големите двигатели зад растежа си – обратните изкупувания на акции. Тенденцията, която още в началото на годината беше откроена като вероятен сценарий за 2016, вече започва ясно да се оформя. Обявените обратни изкупувания на акции в САЩ през първите 4 месеца на 2016 достигнаха ниво от $244 млрд., което представлява спад от 38% в сравнение с миналата година. Това е и най-големият процентен спад от 2009 насам.

След 5 години на рекордни обратни изкупувания на акции през последните 5 години големи компании като Apple и IBM натискат спирачките, като именно понижените обратни изкупувания на акции са и един от основните рискове пред пазара.

Една от причините за случващото се може да е най-сериозният спад в печалбите на американските компании от Световната финансова криза насам. В резултат компаниите стават по-предпазливи в това как използват парите си и държат повече средства в резерв. Залогът обаче е най-големият двигател зад вторият най-дълъг бичи пазар в историята на пазарите на акции в света. Оценките на компаниите от друга страна са на 14-годишен връх.

Обратните изкупувания на акции обаче не са единственият начин за компаниите да пестят пари. Все повече от тях започват и да орязват дивидентите и да понижават инвестициите. Най-много компании в САЩ са орязали дивидентите си от 2009 насам, а в същото време растежът на инвестициите е отрицателен. През първото тримесечие на 2016 капиталовите разходи на компаниите отбелязаха спад от 5,9% - най-големият спад от 2009 насам.

Тези тенденции обаче може и да са краткосрочни според някои анализатори като Дейвид Костин – главен пазарен стратег за акции в Goldman Sachs и до края на годината обратните изкупувания на акции и инвестициите може отново да наберат скорост. Тезата на анализаторите, споделящи това мнение, е, че негативите за пазара на акции през първото тримесечие са се дължали на турбулентната обстановка на световните финансови пазари и икономика в началото на годината.

Макар и нивото на обявените обратни изкупувания на акции да не отговаря съвсем точно на тези, които реално се осъществяват, ако тенденцията се запази до края на годината, то обратните изкупувания в САЩ ще паднат под границата от $600 млрд. за първи път от 3 години насам.

Вижте още какво обикновено се случва на пазара на акции в САЩ в години като 2016.

Повече за тенденциите на американските борси във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари