До къде ще стигне златната треска

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 16.05.2016

Движение на цената на златото. 16.05.2016. Източник: Bloomberg Terminal Движение на цената на златото. 16.05.2016. Източник: Bloomberg Terminal

Златото скача почти с процент - 0,84% до 1283,45 долара за тройунция злато. Така се търгуват едномесечните фючърси на благородния метал. Има една голяма въпросителна: до къде може да стигне ралито и представянето на златото през 2016 година. Този въпрос се поставя буквално на ежедневна база от различни пазарни участници. Това каза анализаторът Мартин Илиев в своя коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.   

"От началото на 2016 година ръстът на благородния метал е около 20%. То се представя на второ място след среброто сред ценните метали и за това много от анализаторите заговориха отново за златна треска, особено при сигналите, които идват от централните банки. Една статистика, която се коментира и е доста показателна е, че вложенията на борсово търгуваните фондове към златото са нараснали от началото на годината с 25%".

Илиев коментира и кои са следващите критични ценови точки за златото и каква е връзката между жълтия метал и централните банки.

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари