Паундът - притискан от забавяща се икономика и Brexit

Данните за инфлацията показват растеж на цените доста под заложените от Английската централна банка

Марк Карни, управител на Английската централна банка по време на пресконференцията на банката в Лондон, 12.05.2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, управител на Английската централна банка по време на пресконференцията на банката в Лондон, 12.05.2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът се намира под натиска на отслабващи данни на Великобритания, заради сянката на Brexit. Данните за инфлацията, показват растеж на цените доста под заложените от Английската централна банка. 
След предупрежденията за опасностите, които води след себе си едно излизане на Великобритания от Европейския съюз, икономическите данни, които се очакват през следващата седмица, може да дадат на търговците твърде малко основания за оптимизъм по отношение на британската лира. Паундът вече заема мястото на валутата с най-лоши показатели за 2016, извън развиващите се страни.

Мечи настроения

За периода, включващ  23 юни (референдума за членството в ЕС), търговците на опции са с рекордно изразени мечи настроения спрямо стерлинга, поне от 2003 година насам.
Данните за инфлацията към 17 май могат да подкрепят Английската централна банка да запази рекондно ниските лихвени проценти. Икономисти прогнозираха, че ръстът на потребителските цени ще остане доста под целта на централната банка от 2%. Великобритания ще публикува и доклади за заетостта, жилищното настаняване и продажбите на дребно.

Подкопани основи 

"Самите основи на паунда бяха подкопани през последните няколко месеца", каза Нед Румплетин, базираният в Лондон директор "Европейски валутни стратегии" на канадската Dominion Bank. "Дори и без рисковете, пораждани от референдума, на този етап ние със сигурност не сме оптимисти по отношение на валутата. Хората ще бъдат много чувствителни, ако прогнозираме спад на рисковете през следващата седмица".
Паундът спадна с 0,4 на сто през тази седмица, за да достигне до $1,4372, към 17:00 часа в петък в Лондон, след като за петте предходни дни, от 6 май, спадна с 1,3%. Паундът укрепна спрямо еврото за пръв път от три седмици, добавяйки 0,6 процента до 78,60 пенса.

Последни новини
Още от Пазари