Курода използва реториката на Драги

ЯЦБ ще действа „решително“, каза гуверньорът Курода

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода говори за паричната политика в Япония днес, 13 май. Курода каза, че ЯЦБ ще действа „решително“, за да постигне целта си за инфлация в размер на 2%, подчертавайки, че все още разполага с „предостатъчно“ опции за правене на парична политика, ако реши отново да увеличи стимулите.

Освен това Курода защити решението си от миналия месец да остави паричната политика непроменена, казвайки че е необходимо повече време, за да се усетят ефектите от стимулите върху икономиката.

„Няма съмнение, че ЯЦБ има предостатъчно пространство за допълнително разхлабване. Внимателно ще обмислим как да използваме по най-добрия начин текущата политическа схема, за да постигнем инфлация от 2% и ще действаме решително. Няма да се колебаем да предприемем допълнителни мерки, ако движението на валутата, икономическите развития в чужбина или други разнообразни фактори, които се отразяват на японската икономика, ни попречат да постигнем целта си за ценовото равнище“, каза гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода.

През април Курода и ЯЦБ изненадаха сериозно пазарите, които очакваха нови парични стимули в Япония. Сега очакванията са насочени към юни, като за момента по нищо не личи, че дотогава йената ще поевтинее или че инфлацията в Япония ще се ускори.

Последни новини
Още от Пазари