UniCredit: БВП на България ще расте с над 3%

Най-голямата банка в ЦИЕ по размер на активите обрисува оптимистична оценка за състоянието на региона

UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

UniCredit ревизира в положителна посока прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,4% през 2016 и до 3,6% през 2017 и очаква среден растеж на износа през двете години от 5% годишно. Италианската банка подчертава и значителната роля на експорта и усвояването на еврофондовете за напредъка на голяма част от страните от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които предоставят допълнителни възможности за бизнес на банките.

Това са част от изводите от анализа на кредитната институция, представен от главния й изпълнителен директор за региона на ЦИЕ Карло Вивалди и заместник-директора „Стратегически анализи за ЦИЕ“ Мауро Марано в рамките на 25-ата годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, провеждаща се в централата й в британската столица Лондон.

Прогнозата на UniCredit за прираста на българския брутен вътрешен продукт е по-оптимистична в сравнение с консенсусните оценки и е ревизирана нагоре спрямо предходната, представена по време на конференцията за ЦИЕ на списание Euromoney през януари. Тогава трезорът предричаше 3% ръст за тази и забавяне до 2,9% през следващата година, предава Investor.bg.

Като цяло най-голямата банка в ЦИЕ по размер на активите, която е представена у нас чрез УниКредит Булбанк, обрисува оптимистична оценка за състоянието на региона.

От UniCredit очакват икономическата среда, в която оперират държавите от ЦИЕ, да остане положителна. Банката прогнозира силен икономически ръст за страните през 2016 и 2017 от 1,3% и 2,6%, съответно, като според доклада до края на 2017 ще има икономически растеж във всички страни от ЦИЕ, включително в Русия и Украйна.

Последни новини
Още от Пазари