Украйна внася над 8 млрд. куб. метра газ през 2016

Cлед четири години Киев може да се откаже от вноса на природен газ

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

През тази година Украйна ще внесе 8,2 млрд. куб. метра природен газ, част от които и от Русия. Това коментира министърът на енергетиката на страната Игор Насалик, цитиран от ТАСС.

Насалик коментира по-рано днес, че след четири години Украйна може да се откаже от вноса на природен газ. Причината за това ще бъде местният добив, както и мерките за по-ефективно използване на енергоресурсите.

В последните месеци Украйна купува руски газ, но през реверсивните връзки с Унгария, Полша и Словакия, предава Investor.bg. По изчисленията на украинския енергиен министър по тази причина страната плаща с около 30 долара повече в сравнение с гражданите на Европа заради транзитните такси.

„Ако цената на газа сега е 165-167 долара (за 1 000 куб. метра – бeл. ред.), то извадете 32 долара и това ще бъде реалната пазарна цена за Украйна“, каза Насалик в интервю за местния телевизионен канал 112 Украина.

Заради планов ремонт на съоръженията на 16 май ще спрат доставките на газ за Киев през Полша. Според ТАСС се разглежда и вариант Украйна да купува синьо гориво и от България и Турция.

Последни новини
Още от Пазари