Къде беше осъществено най-голямото IPO в Европа за годината

Слаб старт на IPO пазара на Стария континент

Чехия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Чехия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските борси регистрираха най-слабия си старт от 2012 година по отношение на паричните публични предлагания. Именно това е и един от факторите, благодарение на които Пражката фондова борса е изненадващия победител в класацията за най-големите IPO-та в Европа до момента.

Най-големите първични публични предлагания в Европа за годината:

На 6 май американският конгломерат GE набра почти $750 млн., като продаде 51% от банката Moneta Money Bank. На Пражката фондова борса не беше осъществявано IPO за над $100 млн. от 2008 насам.

„Целта на GE беше да отдели бизнеса от конгломерата, като цената не е основният фактор. Листването на нова компания на борсата е добра новина за чешката борса, брокерите и инвеститорите“, коментира Милан Ваничек, главен анализатор за акциите в J&T Banka.

IPO-то е част от мащабния план на GE да продаде финансовите си активи по света и да се фокусира върху индустриалния бизнес.

След първичното публично предлагане акциите на банката поскъпнаха:

Moneta Money Bank разполага с мрежа от 229 клона в Чехия, което я поставя на четвърто място в страната, чието население наброява 10,5 млн. Възвращаемостта на активите достига 3,2% за миналата година, а отношението за капиталова адекватност на капитала от първи ред достига 17,7% към 31 декември 2015.

Голямото IPO е стимул за Пражката фондова борса, чиято пазарна капитализация остава под пика, достигнат през 2008 заради сваляния на компании от борсата, поскъпването на долара и спад в цените на акциите на много компании. На този фон фондовите борси във Виена, Австрия и Варшава, Полша, успяха да се възстановят и пазарните им капитализации са над тези, достигнати през 2008:

Другите 4 големи IPO-та на европейските борси включват тези на:

  • Parques Reunidos – мадридска компания в сферата на забавленията и свободното време
  • Telepizza Group – верига пицарии в Испания
  • VAT Group – швейцарски производител на вакумиращи клапи
  • Metro Bank – британска банка

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари