Саудитска Арабия увеличава производството на петрол с 33%

Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на петрол в света планира значително увеличение на продукцията си през 2016 г.

Финансов център King Abdullah, Saudi Arabia -   Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Финансов център King Abdullah, Saudi Arabia - Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Saudi Arabian Oil Co известнa също така, като Saudi Aramco ще повиши капацитета на производството с над 33% и добива от петролните полета Shaybah до 1 милион барела дневно, през следващите няколко седмици. Компанията планира да удвои производството на природен газ през следващото десетилетие, заяви на 10 май Амин Насер, главен изпълнителен директор на най-голямата петролна компания в света.

"Това е ново предизвикателство за нас, но и нова възможност за растеж", заяви Насер, като изтъкна международните планове за глобална експанзия.

Политиката на Саудитска Арабия е да намали зависимостта на кралството от продажбите на петрол, като целта е по-ниски и конкурентни цени за износа на петрол и покриване на по-големи пазарни дялове. Саудитският принц, Мохамед Бин Салман обяви плановете на кралството, които ще осигурят бъдещето на пустинната империя.

Кралското семейство има план да продаде близо 5 на сто от дела си в Arabian Oil Co. до 2018 г., което би било най-голямото публично дружество в света оценявано за над 2 трилиона долара.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно. Според доклада на Baker Hughes, резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ и срив на цените на петрол с над 70% през 2015 г.

Халид Ал Фалих е новият петролен министър на Саудитска Арабия официално съобщи кралствтото на 7 май. Фалих е бивш изпълнителен директор на Saudi Aramco, който поема контрола над индустрията и ще поддържа петролната политика непроменена, след оттеглянето на Али Ал Наими.

"Саудитска Арабия ще запази петролната си политика стабилна. Основната роля на кралството в поддържането на международните енергийни пазари остава непроменена, като планираме да укрепим позициите си, като най-надеждният доставчик на енергия в света“, заяви Ал Фалих в първия си работен ден в новия си офис.

Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола, като даде средна цена от 41 долара за барел американски сорт WTI за 2016 г.

Фючърсите на Американският лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през юни (CLM6) се понижава с 0.55% в ранната търговия на борсата NYMEX в Ню Йорк на 10 май, като се търгува на ниво от 43.20 долара за барел в 14:30 ч

Energy Information Administration's (EIA) на 11 май в 17:30 ч. ще изнесе доклада за наличните количества барели петрол държани на склад от американски фирми, като за седмицата приключила на 4 май, агенцията отчете 2.784 милиона барела.  

Последни новини
Още от Пазари