Brexit ще предизвика ефекта на доминото в ЕС

Десет от страните членки на ЕС са готови за референдуми

Ефекта на доминото в ЕС - Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Ефекта на доминото в ЕС - Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Международното проучване на института за социални изследвания Ipsos Mori показва, че 49% от европейците са на мнение, че Великобритания ще гласува на референдума на 23 юни „За“ излизане на страната от Европейския съюз (ЕС).

"Международната рамка показва, че Европа ще е по-силно засегната от Великобритания, ако страната излезе от ЕС“, заяви Боби Дъфи, изпълнителен директор на Институт за социални изследвания Ipsos Mori.

Половината от европейците смятат, че референдума Великобритания да напусне ЕС може да предизвика ефекта на доминото. Ако британците гласуват през юни да напуснат ЕС, това ще рефлектира върху останалите страни членки, които вече допускат, като възможност гласуване в страните си.

Великобритания

Предупреждението от британския премиер Дейвид Камерън, че членството на Великобритания в ЕС е от ключово значение за икономиката на страната, в реч изнесена в Лондон на 9 май.

Камерън отново подтикна британците да гласуват за оставане на страната в блока на предстоящия референдум на 23 юни, като изтъкна предупреждението на британската хазна, че изхода от гласуването ще е решаващ за бъдещето на търговията, бизнеса, създаването на работни места, както и предотвратяване на бъдещи конфликти в Европа.

Британците

Според проучването на Ipsos Mori, публикувано на 9 май, само 35% от британците виждат изход на страната си от ЕС.

Бизнеса

В анкетата Ipsos Mori сред бизнес лидерите и компаниите, мнението е 50 на 50, което поставя бъдещето на търговията на страната към най-големия единен пазар в света под въпрос.

Института на директорите в отделно проучване сред компаниите, показва 63% от анкетираните изпълнителни директори са подкрепили оставането на страната в ЕС.

Европа

Проучването на агенцията Ipsos Mori в Италия и Франция, показва страните са склонни да подкрепят и биха искали провеждането на референдум за членство в ЕС.

Петдесет на сто от анкетираните членки Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция са на мнение, че страните им трябва да проведат референдум за оставане или излизане от ЕС.

Brexit ще доведе до негативни последствия за ЕС смятат половината от анкетираните и това ще има отрицателно влияние за бъдещето и растежа на световната икономика.

Пазарите

Британският паунд се покачи с близо 200 пипса срещу американската валута, след изявлението на премиера Камерън, като втората най-търгувана валутна двойка на форекс пазара GBP/USD е на ниво от 1,4420 долара за пaунд в 16:30 ч., което е 0,05% понижение за деня.

Последни новини
Още от Пазари