Великобритания с 22% вероятност да напусне ЕС

Британският паунд възстанови загубите от началото на 2016 г.

Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Вероятността за Великобритания да напусне Европейския съюз е 22% след предстоящия референдум на 23 юни, според официално проучване на The Number Cruncher Politics Referendum.

Британската валута е основен барометър за настроенията относно дебатa за предстоящия вот на гласуване.

Стерлингът падна до седем годишно дъно, достигайки най-ниското ниво от Голямата рецесия през 2009 г. срещу всичките си 16 основни конкурентни валути, след като през февруари, официални лица обявиха датата за референдум, Великобритания да напусне ЕС.

Опасенията, че Великобритания ще напусне най-големият единен пазар в света би създало големи политически и икономически сътресения, които ще доведат до значителен отлив на чуждестранни инвестиции от островната държава.

Инвеститорите отиграха движението на паунда, като вероятност за положителен вот от референдума през юни и сринаха британската валута до 7 годишно дъно.

Сривът на паунда бе подсилен от разпродажбите на глобалните фондови пазари, тъй като стерлинга е основна валута по текущата сметка изправена пред риск от дефицит. Текущата сметка е важен показател за здравето на икономиката. Това е разликата между спестяванията и инвестициите на една нация. 

Надценената валута прави вноса по-евтин и износа по-малко конкурентоспособен, като по този начин се разширява дефицита по текущата сметка.

„Притесненията за Brexit намаляват", заяви Джон Харди, главен валутен стратег в Saxo Bank A/S, Дания.

Инвеститорите виждат, като все по-малко вероятен положителен изход от вота на гласуване, Великобритания да напусне Европейския съюз. В резултат, британската валута се покачи с над 6% от дъното през февруари, когато стерлингът се търгуваше на ниво от 1.3833 долара за паунд.

Официалната кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз започна на 15 април. Британската валута се покачи с 4% от започването на кампанията.

Възходящия тренд на британският паунд спрямо долара бе подсилен и от отслабването на американската валута, спрямо основните и конкуренти, като долар индекса, измерващ силата на американският долар, спрямо 6-те основни конкурентни валути US Dollar Index, достигна най-ниското си ниво от април 2015 г. на фона спекулациите, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши лихвените нива в краткосрочен период.

Паундът се повиши за четвърти пореден ден спрямо долара, изтривайки спада за 2016 г.

 

 

Втората най-търгува валутна двойка на форекс пазара паунд/долар (GBP/USD), отбелязва покачване с 6% от дъното през февруари, като на 3 май се търгува на ниво от 1,4655 долара за паунд, което е 0.20% понижение за деня.

Индекса на компаниите търгувани на борсата в Лондон FTSE100 се покачи над 10% от годишното дъно отбелязано на 11 февруари, когато се търгуваше на нива от 5499. В търговската сесия от 3 май се търгува на ниво от 6 170, което е понижение от 1.15% за деня.

Нестабилността около лирата ще нарасне и дори ще се увеличи волатилността, с наближаване датата на референдума.

 

 

Последни новини
Още от Пазари