Иран ще има представител на срещата на ОПЕК

Петролният министър Биджан Намдар Зангане ще присъства на дискусиите в Доха на 17 април

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Иран ще присъства на разговорите с останалите страни членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и Русия следващия месец без да се присъединява към предложението им за замразяване на добива на суров петрол, съобщава Bloomberg, като се позовава на източник, запознат с политиката на страната.

Петролният министър Биджан Намдар Зангане ще присъства на дискусиите в Доха на 17 април, казва източникът, поискал да остане анонимен заради конфиденциалност на разговорите.

Иран ще се придържа към политиката си, съгласно която се опитва да си спечели обратно пазарния дял, изгубен през годините на санкции. Именно затова страната няма да приеме ограниченията на производството, казва източникът. Повечето страни членки на ОПЕК, включително Саудитска Арабия, заявиха, че ще се включат в срещата.

„Присъствайки на срещата за замразяване на добивите, но все пак успявайки да заявят, че са избегнали замразяване, Иран ще спечели някои червени точки сред вътрешната си аудитория“, казва Оливие Джейкъб, управляващ директор на консултантската компания Petromatrix в Цуг, Швейцария.

Предложението за замразяване на добива ще помогне на световните пазари постепенно да се ребалансират, тъй като нарастващото търсене намалява излишъка, казва петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Международният бенчмарк брент отчита ръст от около 40% спрямо 12-годишно дъно от 27,10 долара за барел, достигнато през януари. Зангане определи всякакво споразумение за замразяване, което ще важи и за Иран, като „нелепо“, тъй като страната цели да съживи производството си след вдигането на санкциите през януари.

Присъствието на Иран означава, че всички 13 страни членки на ОПЕК, освен Либия, ще участват в разговорите. Макар че първоначалното споразумение през февруари между Саудитска Арабия, Катар, Русия и Венецуела за замразяване на добива на нивата от януари помогна за повишаване на цените на петрола, анализаторите от Commerzbank казват, че реално замразяването ще има малко влияние, дори ако повече страни се присъединят към споразумението, тъй като повечето не планират да го увеличават така или иначе. Аржентина и Бразилия, които не са част от ОПЕК, не планират да участват в разговорите.

Готовността на страните от Персийския залив в ОПЕК да приемат всеки ангажимент за замразяване скоро може да бъде поставена на изпитание, тъй като Саудитска Арабия и Кувейт планират отново да стартират дейност в полето "Хафджи". Добивите от находището, които бяха спрени през октомври 2014 заради екологични въпроси, ще бъде възстановено в „малки количества“, обяви държавната информационна агенция на Кувейт Куна, цитирайки петролния министър Анас ал-Салех.

Възстановяването на работата в "Хафджи" означава, че страните ще трябва да намалят производството на други места, за да запазят добива си на едно и също ниво, казва Джейкъб.

Последни новини
Още от Пазари