Противоречив край на месеца за ЕЦБ

Пазарен коментар на Юън Потс, 29.04.2016

Лондонската борса. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лондонската борса. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Пазарите отвориха на червено днес и останаха така цяла сутрин, каза в пазарния си коментар Юън Потс от студиото на Bloomberg в Лондон за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Три часа след началото на днешния ден всички основни пазари се търгуват на червено, както и всички сектори на Stoxx 600. Една от най-зле представящите се акции е британската Restaurant Group. Тя е надолу с 24%, след като прогнозира удар по печалбите. 

Имаше добри новини за испанската икономика. БВП е с по-голям ръст от очаквания – 0,8% за първото тримесечие. Ръстът във Франция също изненадва приятно – той е от 0,5% Тези две държави подпомагат общия ръст в Еврозоната и той нараства с 0,6%, което е по-бързо от миналата година.

Но макар данните да БВП да са добри за президента на ЕЦБ, днес излязоха други важни данни, които ще разочароват Марио Драги. Инфлацията в Еврозоната е спаднала до минус 0,2% през април – по-ниско от прогнозите на икономистите. Това ни отдалечава от целта на ЕЦБ от инфлация около 2%. Противоречив край на месеца за ЕЦБ.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари