Вторият най-дълъг бичи пазар в историята на капитализма

Президентът Обама и ефективността на монетарната политика на ФЕД доведоха фондовия пазар до растеж над 210%

Ню-Йорк, САЩ - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Ню-Йорк, САЩ - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Бичия пазар започна седем седмици след първото встъпване в длъжност на президента на САЩ, Барак Обама през януари 2009 г. Ралито на фондовия пазар продължи 2 607 дни. Това съответства с възхода на борсата в периода 1949-1956 г. по времето на президента Хари Труман и Дуайт Айзенхауер.

Исторически вторият най-дълъг бичи пазар

Характерно за политиката на президента Обама е способността му, да даде възход на икономиката. Капиталовия пазар отбелязва средно повишение от 3,7% на тримесечие, докато брутния вътрешен продукт се повишава с 0,9% от март 2009 г. Това е най-голямата историческа разлика в съотношението растеж на пазара и БВП.

Единственият по-дълъг период на възход на капиталовия пазар е през 90-те години, характеризиращи се с Дот-Ком балона, който продължи 3 452 дни.

 

 

Ефективността на монетарната политика

Възходът на пазара на акции от 210% се дължи на прогресивното увеличаване на приходите, постигнато от мениджърите, фокусирани върху ефективността на компаниите да генерират печалба и значително съкращаване на разходите след финансовата криза през 2009 г.

От друга страна, мечи настроените инвеститори виждат пазар, който се възстанови благодарение на финансовите стимули от страна на Федералния резерв. Чрез своята монетарна политика на ниски лихвени нива, банкерите увеличиха ликвидността на компаниите, чрез инжектиране на средства в бизнеса.

 

Агресивното намаляване на разходите и ръста на печалбите на компаниите се дължи на най-ниските разходи за финансиране на бизнеса, което бе в основата на монетарната политика на ФЕД. Рекордно ниските лихвени проценти, направиха разходите за обслужване на дълга най-ниските в историята.

Федералният резерв показва отново готовност да инжектира финансови стимули в системата, при появата на първите признаци на пазарни сътресения.

Капиталовият пазар в САЩ се срина три пъти с над 10 на сто през последните 19 месеца.

През първото тримесечие на 2016 г. S&P500 отбеляза най-големия спад от 1933 г. Капиталовия пазар се възстанови от разпродажбите и отбелязва повишение над 11% от началото на годината. Характерното в случая, че индекса се възстановява с над 10% за по малко от месец при последните три подобни случая.

Първият отрицателен 12 месечен период за S&P500

За първи път в историята, възвращаемостта на Standard & Poor’s 500 Index в 12-месечен период е отрицателна. Корпоративните печалби са в четвъртото поредно тримесечие на спад, поведени от енергииния сектор и срива на суровините.

Акциите на компаниите търгувани в индекса изнесоха най-лошите си печалби за тримесечието през последните шест години. Инвеститорите изтеглят парите си от пазара на акции с безпрецедентна скорост.

Изтеглянето на инвестиции от пазара на акции през годините след Голямата рецесия през 2009 г. се свързва с десетилетието на най-масовото изтегляне на капитали от фондовия пазар започващо през 1979 г., когато BusinessWeek излиза с история озаглавена "Смъртта на акциите.“ Десет години по-късно капиталовия пазар скача с над 400% през 1990 г.

 

 

Моделът за края на бичия пазар

Историческия модел за края на бичия пазар, това е надценяване стойността на акциите и разпръсването на акциите сред много инвеститори. Практиката показва, че опасенията и настроенията на инвеститорите за доверието в дадена компания и икономиката на страната варират заедно с влизането им в дълги позиции и задържането на акцията, което дългосрочно води до разпродажби на държаната акция и срив на капиталовия пазар.

Стрес нивото сред инвеститорите е с 30% по-виоко, отколкото през финансовата криза 2008 г. и Голямата депресия през 1930 г.

Факторите за повишеното стрес ниво

В сегашната икономическа обстановка, инвеститорите се опасяват за растежа на глобалната икономика. Цетралните банки от Европа до Япония промениха фискалната си политика, като приеха отрицателни лихви и разшириха до рекордни нива финансовите стимули с цел да се справят с ниската инфлация и забавения темп на растеж на икономиките си.

ЕС е на прага да се разпадне с наближаващия референдум „Brexit” във Великобритания за излизането от зоната. Гърция е с неясно бъдеще на картата на обединената общност. Геополитическото напрежение от Близкия изток също повдига притесненията.

Всички тези фактори са в основата бичия пазар да спре и въпреки това фондовите пазари са на нива близо до рекордните.

 

 

Последни новини
Още от Пазари