Има ли надежди за стабилизиране на банковия сектор

Коментар на Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management

Централата на UBS AG в Цюрих, Швейцария. 2/2/2016. Photographer: Michele Limina/Bloomberg Централата на UBS AG в Цюрих, Швейцария. 2/2/2016. Photographer: Michele Limina/Bloomberg

Марк Хаефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management, коментира пред Bloomberg банковия сектор и пазарите. 

Каролин Хайд, Bloomberg: Дайте ни повече информация за срещата на UBS Wealth Management. Колко пари се управляват?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Ние сме най-големият мениджър на благосъстояние в света, така че сме привилегировани да обхващаме хора от цял свят. Към днешна дата активите ни са на стойност 12 трлн. Днес ще обсъдим ситуацията в света и какво да очакваме през втората половина на 2016.

Каролин Хайд, Bloomberg: Как тези активи на стойност 12 трлн. отразяват случващото се с BoJ и Фед. Видяхме днес, че BoJ се отказа от допълнителни стимули. В бъдеще могат ли да се очакват такива и накъде ще тръгне икономиката с тези отрицателни лихви?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Права сте да сложите фокуса върху отрицателните лихви. Те са ключови за икономиките по цял свят и движат политиката на Фед до известна степен. Според нас BoJ ще трябва да направи повече тази година и това ще повлияе на йената, защото икономическият растеж и заложените цели не се постигат.

Каролин Хайд, Bloomberg: В крайна сметка йената ще продължи ли да отслабва?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Смятаме, че да, ако има по-нататъшни действия от страна на управляващите. Може би те искат да мине и срещата през май и да действат през юни.

Каролин Хайд, Bloomberg: Какво става с действията от правителствата. Виждаме същите проблеми като тези, повдигнати от Марио Драги. Имаме ли нужда да видим и фискални стимули или паричната политика е достатъчна, за да реши проблемите в икономиката на страната?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Комбинацията от фискална и парична политика е това, от което се нуждаем. Доста парични стимули бяха вкарани в системата, те продължават да работят. Вярваме, че акциите може да приключат годината на по-високи нива от сегашните. Оптимистично сме настроени към американските акции и европейските високодоходни облигации.

Каролин Хайд, Bloomberg: А държавните?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Те преживяват трудна година. Те са стабилизаторът в едно портфолио, дават сигурност в случай, че нещата се влошат. Но тази застраховка става наистина скъпа. Когато отразим отрицателните лихвени проценти, изглежда доста трудно да се инвестира в тях.

Каролин Хайд, Bloomberg: Когато говорим за отрицателни лихви няма как да споменем и отражението им върху доста сектори и по-специално върху банковия. Deutsche Bank отчете изненадваща печалба. Но печалбаите на големите инвестиционни банки спадат и те се борят в тази трудна среда. Как виждате вие банковата система?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: Тя е сериозен източник на волатилност. Особено след като Япония въведе отрицателни лихви, притесненията какво ще се случи с японския банков сектор и рентабилността там и в Европа станаха сериозни. Така че ако банковият сектор започне поне малко да се стабилизира, това ще успокои пазарите.

Каролин Хайд, Bloomberg: Ще стане ли това?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: В Япония дадоха такава заявка, когато за първи път обявиха отрицателните лихви. Да се надяваме, че взетите мерки, например тези таргетирани дългосрочни рефинансиращи операции в Европа, ще помогнат за намаляването на част от проблема с възвръщаемостта.

Каролин Хайд, Bloomberg: Смятате ли, че е време за отдръпване от банковите акции?

Марк Хефел, глобален инвестиционен стратег в UBS Wealth Management: В контекста на едно широко портфолио ние се интересуваме от американските акции. Но нямаме специфичен фокус върху банковия сектор, където лихвените проценти и регулаторната среда са една идея по-несигурни и ще заложим на по-голяма диверсификация на този етап. 

 

Последни новини
Още от Пазари