BoJ отново показа, че е трудна за прогнозиране

Японската централна банка отново изненада пазарите

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка (BoJ) отново изненада пазарите, този път с бездействието си. Повече от половината анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозираха нови стимули от страна на BoJ. Курода обаче не посегна към ново разхлабване на паричната политика. Шери Ан от Bloomberg коментира темата:

Последните новини от BoJ сочат, че японската парична институция ще продължи да поддържа целта си за растеж на паричната база на ниво от 80 трилиона йени годишно, както досега. Тук няма промяна. BoJ оставя и основната депозитна лихва на ниво от -0,1%, така че все още сме на негативна територия. Отложиха момента, в който да достигнат целта си за инфлация от 2%, което беше ключово.

Хората искаха да видят дали BoJ ще предприеме действия в тази насока. Това е много разочароващо, имайки предвид, че цената на петрола е в рамките на границите, в които BoJ смяташе, че ще се намира. Йената поскъпна до под 110 йени за долар, защото Японската централна банка не промени обема на програмата си за изкупуване на облигации и не променя политиката си в момента. От BoJ обаче казаха, че ще разхлабят политиката, ако е необходимо. Тези действия не отговарят на очакванията на икономистите.

Депозитната лихва остава на ниво от -0,1%, където беше свалена през януари. BoJ казва още, че има негативни рискове за ценовите перспективи и затова ще разхлабят още политиката, ако е необходимо. Освен това отложиха момента, в който да постигнат целта си за инфлация от 2%. След като BoJ остави целта за ръста на паричната база на ниво от 80 трилиона йени, йената започна да поскъпва, като скокът и надхвърли 2% спрямо долара. Преди решението на BoJ японската валута поскъпваше, след като повече от половината от анкетираните икономисти очакваха BoJ да действа. Действия обаче нямаше, а всичко това се случва на фона на данните за инфлацията от сутринта.

Основният измерител на инфлацията, който BoJ следи, падна с 0,3% през март спрямо година по-рано, което е най-ниското му ниво от април 2013. Японската икономика се връща във времената преди Абеномиката и огромните стимули на BoJ. Икономиката все още не успява да се изтръгне от прегръдката на дефлацията, но BoJ не добави нови стимули сега, казвайки, че инфлацията ще се увеличи и ще се насочи към целта от 2%, макар и по-късно. BoJ очаква ценовия тренд постепенно да върви нагоре със скромното   възстановяване на икономиката. БВП на страната през последните 3 месеца на миналата година обаче се сви.  BoJ въпреки това казва, че икономиката продължава тенденцията си на постепенно възстановяване.

Икономистите очакват, че в бъдеще ще се наложи BoJ да действа. Над 90% от икономистите очакват нови стимули до края на юни. Ако не днес, то до края на юни.

 

Последни новини
Още от Пазари