Петролът WTI достигна $45 за барел

Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола за 2016 г.

Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през юни (CLM6) се покачи над 45 долара за барел на борсата NYMEX в Ню Йорк за първи път от ноември насам, след изнасянето на доклада на American Petroleum Institute за количеството барели петрол държани на склад, които отбелязват понижение от 1.070 милиона барела за седмицата приключила на 26 април, според доклада изнесен в 23:35 ч.

Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола, като даде средна цена от 41 долара за барел американски сорт WTI за 2016 г. В изявлението си банката базирана във Вашингтон отбеляза, че търсенето на суров петрол от рафинериите ще се повиши и САЩ ще продължи да намалява производството и броя на активните петролни кладенци.

„ Американското производство и броя на активните платформи намаляват. Данните от складовите наличности от API потвърждават тази тенденция", заяви Jens Naervig Pedersen, анализатор в Danske Bank AS в Осло.

Петролът се покачи над 40%, след като се срина през февруари до на най-ниското ниво от 2003 г. насам, когато се търгуваше на цени от 26.05 долара за барел.

Фючърсите на Американският лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през юни (CLM6) се покачиха с 4,43% в удължената търговската сесия (OTC) на 26 април. В търговската сесия на 27 април WTI се търгува на зелена територия, като отбелязва покачване от 2.20% и се търгува на ниво от 45.01 долара за барел.

Срещата за стабилизиране цените на петрола и регулиране на световния излишък на най-големите страни производителки над 60% от световния петрол за замразяване на производствените нива и страните извън картелната огранизация завърши с провал в Доха на 17 април.

"Винаги има шанс за ново споразумение за замразяване на производствените нива“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, след провала на сделката.

„Пазарите вероятно ще се ребалансират до края на годината“, заяви главният изпълнителен директор на BP Plc, Боб Дъдли, след като компанията отчете на 26 април изненадваща печалба за първото тримесечие.

Запасите от суров петрол в Кушинг Оклахома, най-големият американски петролен хъб и център за съхраниение на WTI се увеличиха с 1.9 милиона барела за седмицата приключила на 26 април, според правителствения доклад на API

Energy Information Administration's (EIA) се очаква днес 17:30 ч. да изнесе доклада за наличните количества барели петрол държани на склад от американски фирми, като за седмицата приключила на 20 април, агенцията отчете 2.080 милиона барела. 

Последни новини
Още от Пазари