Инвестиция във футболни бонове

Нова възможност за алтернативна инвестиция

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Фондът Swiss Asia предлага възможност за алтернативни инвестиции. Той ще предостави мостово финансиране на отборите от Английската Висша лига, чиито отбори ще получат рекордни приходи от телевизионни права между 2016 и 2019. Отборите ще получат по над 1 млрд. паунда на сезон от телевизионни права извън Великобритания, тоест около 3 млрд. за целия период, в допълнение на 5,136 млрд. паунда, които ще платят Sky и BT за излъчване на мачовете във Великобритания.

Именно от тази възможност ще се възползва фонда, който набира капитал от азиатски инвеститори. Неговият президент Антъни Кейси говори пред Bloomberg.

Разкажете ни как работи този фонд и как се целите във възвращаемост от 6% в тази среда на ниски доходности?

Фондът работи много просто, направихме го по този начин с цел. Набираме пари от Азия и финансираме футболните клубове във Великобритания. Футболните отбори се нуждаят от пари преди да получат крупните суми от телевизионни права, които очакват и по-голяма част от които се изплащат в края на сезона. Ние запълваме тази времева разлика. Финансираме клубовете срещу такса, като тази такса се изплаща под формата на купон. Работим чрез борсово търгуван фонд, който се търгува на Франкфуртската фондова борса. Клиентите получават купон всяка година. Целта ни е възвращаемост от 6% и нагоре.

Могат ли обикновени инвеститори да инвестират в дял от този фонд? Каква е минималната инвестиция?

Фондът е само за професионални инвеститори. Регистрирали сме го по този начин пред паричните власти. Искаме да поддържаме фонда достъпен, но имайки предвид милионните договори, които съпътстват трансферните сделки например, фиксирахме минималната изискуема инвестиция на $250 хил.

Инвеститорите, които търсят алтернативни инвестиции, и то в нещо толкова уникално, като футболен фонд, искат нещо изцяло различно от традиционните активи. Каква е корелацията на вашия фонд с други активи?

Боновете за финансиране на футболни отбори са нещо уникално. Първи по рода си са в света за инвестиция в долари. Телевизионните права и особено спортните телевизионни права нямат никаква връзка с пазара. Хората винаги ще гледат мачовете. Изчисленията показват, че над 1 млрд. души гледат английски футбол във и около Азия.

Обаче не липсваха и скандали. Може ли спад в популярността на спорта да се отрази на фонда ви, след като вие финансирате телевизионните права?

Имате право, споменавайки скандалите. Английските първенства до голяма степен останаха встрани от всичко това. Подкрепата към големите английски отбори в Азия е толкова голяма, че се превръща в мания. Нямаше толкова сериозни ефекти от скандалите около ФИФА и т.н.

Футболът става все по-популярен в Азия, но какво да кажем за популярността на алтернативните инвестиции? Отразява ли вашият фонд промяна в апетита на азиатските инвеститори?

Точно така, да. Пазарите се промениха, волатилността е налице всеки ден и клиентите търсят повече алтернативни източници за печалби. В Swiss Asia ние специализираме в тези ликвидни алтернативи и боновете за финансиране на футболни отбори са един такъв пример. Ще създадем цял набор от такива продукти.

Близо сте до приключване на първия кръг на финансирането си, в който участват 14 големи инвеститори. Какво следва за фонда?

Така е, регистрирахме се на 5 април. Все още сме в началото, но сме много доволни, че завършваме първия кръг на финансирането си с 14 големи инвеститори. Смело вървим към набирането на $250-те млн., към които се стремим. Скоро ще се насочим и към други спортове, вече водим преговори.

 

Последни новини
Още от Пазари