Рисковете за британската валута при излизане на Великобритания от ЕС

Британската валута е барометър за настроенията относно дебатa за референдума

Лондонското сити -Photographer: Jason Alden/Bloomberg Лондонското сити -Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Рисковете за британската валута при излизане на Великобритания от членството в Европейския съюз на предстоящия референдум на 23 юни са преувеличени.

Британският паунд се срина до нива от Голямата рецесия през 2009 г., след като през февруари, официални лица обявиха датата за гласуването. Дни след това кметът на Лондон, Борис Джонсън, заяви че ще води кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз.

Стерлингът достигна най-ниското си ниво от осем години насам, след официалното обявяване датата на референдума, като британската валута се търгуваше на нива от 1,3870 долара за паунд през февруари.

Хедж фондовете и други големи спекуланти увеличиха късите позиции срещу паунда до 55 152 контракта, като поръчките достигнаха тригодишен връх в седмицата приключила на 19 април, според доклада на Commodity Futures Trading Commission.

"Движенията на валутата показват промяната в настроенията по отношение за Brexit," заяви Ричард Бенсън, управляващ директор в Millennium Global Investments, Лондон, управляваща над 16 милиарда долара.

„Паундът ще падне 15 на сто от сегашните нива, ако Великобритания гласува да напусне ЕС. Това би означавало спад до 1.23 долара за паунд. Ако решението е за оставане на страната в членството, това ще доведе до покачване на паунда от 3% до 5% от сегашните нива.“

Golman Sachs прогнозира, че британската валута ще се срине до нива от 1.15 долара за паунд, ако страната излезе от групата, най-ниското ниво на валутната двойка от 1985 г.

Официалната кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз започна на 15 април. Британският паунд се покачи с 3% от официалното започване на кампанията.

Пазарните движения през последната седмица показват, че трейдърите са подценили стабилността на икономиката и управляващите да се справят със ситуацията.

Проучване на Bloomberg направено в продължение на една седмица oт старта на кампанията, измерващо вероятността на Великобритания да напусне ЕС, Bloomberg Brexit Tracker е около 20 на сто.

 

 

Паундът се възстановява спрямо другите основни валути. Осми пореден ден на покачване спрямо еврото в най-дългата си печеливша серия от юни, като отбелязва повишение от 3%

Премията по тримесечните опции за хеджиране на риска срещу стерлинга се понижи от 4.8 процентни пункта до 3.9 процентни пункта, което е най-голямото еднодневно понижение, от както Bloomberg започва статистиката през 2003 г.

„Стерлингът трябва да се покачи от сегашното ниво от $ 1,45 до $ 1,50, след като рискът от напускане на най-големият единен пазар в света намалява“, заяви Нийл Джоунс, ръководител продажби в хедж-фонда Mizuho Bank Ltd. в Лондон.

Втората най-търгува валутна двойка на форекс пазара паунд/долар (GBP/USD), отбелязва покачване за 26 април от 0.80% в 16:00 ч. местно време, като се търгува на зелена територия на ниво от 1.46 долара за паунд.

Нестабилността около лирата ще остане, дори ще се увеличи волатилността с наближаване датата на референдума“, заяви Грант Петеркин, фонд мениджър Lombard Odier Investment, в Женева, управляващ 164 млрд. долара. 

Последни новини
Още от Пазари