Има ли причини за притеснения около акциите на Google

Ограничен ли е потенциалът за растеж

Логото на Google. Снимка: Steven Brahms/Bloomberg News Логото на Google. Снимка: Steven Brahms/Bloomberg News

Имат ли основание притесненията около ценните книжа на технологичния гигант Google и оправдани ли са страховете, че потенциалът за растеж пред компанията и печалбите ѝ може и да е ограничен. Ричард Креймър, управляващ директор Arete Research и Джеймз Бивън, гл. инвестиционен директор CCLA Investment Management коментираха темата.

Акциите на Google се понижиха преди началото на търговията в понеделник 25 април 2016. Има ли някакъв проблем или Уолстрийт оказва твърде голям натиск над компанията?

Компанията генерира 7,6 млрд. долара парични потоци, което е в рамките на очакванията ни. Основната причина за това, че печалбата на акцият не отговори на очакванията бе суингът за 400 млн. долара на базата на валутни оценки и дяловете им във фирми като Lenovo.
Фундаментите им продължават тенденцията на ръст с 20%. Добавиха 3 млрд. долара от продажби, генерираха 7,6 млрд. долара оперативен паричен поток и 5,2 млрд. долара свободен паричен поток. Няма много компании на планетата, които постигат тези резултати.

Оценката твърде голяма ли е за Google? Или е надценена?

Не. Ако разглеждате Google в контекста на другите интернет компании, които имат по-ниски нива на кеш или печалби като цяло, не изглежда така. Има тенденция при анализаторите на Уолстрийт да повишават очакванията си, да са по-бичи настроени и това се отразява на компании като Google. Помага фактът, че някой път насоките към инвеститорите са минимални, меко казано.
Винаги се е смятало, че Google ще деградира, защото на практика доминира цялата среда на технологичните компании и са явният победител.  
Ние не сме привърченици на тезата, че победителят получава всичко. Защото ако го направим, няма да видим възхода на Facebook например. Google има 68 млрд. долара кеш, имат изобилни ресурси. Имат невероятна пазарна мощ в рекламата. Имат изключително мощна позиция. Причината да инвестират в други посоки и области е защото разбират, че не могат да поддържат вечно тези темпове на растеж в рекламата.

Оказваме ли твърде голям натиск? Уолстрийт твърде високи очаквания ли има за Google?

Ние притежаваме акции на Alphabet, както и на други компании. Точно защото, както казва Ричард, дългосрочната перспектива пред печалбите е стабилна. Тревожа се за прогнозите за дългосрочния ръст, които Уолстрийт има за пазара като цяло.

За технологичните компании или като цяло?

Целият пазар. Очакванията към S&P500 отдавна са за печалба от 10%, което изглежда твърде високо в контекста на вероятния номинален икономически ръст и корпоративния дял в икономическата дейност.
Но този път не бяха далеч от банките. Говорим за разликата между краткосрочна и дългосрочна оценка. За да направим дългосрочната трябва да видим какъв е профилът. Има много по-високо доверие в части от технологичния сектор въпреки факта, че цифрите са много големи на пазара като цяло.Защото 10% е фантастична цифра като имаме предвид колко може да направи една средна компания от S&P.

Но защо? Казвате, че Уолстрийт иска да е бичи настроен. Но те получават комисинна за това? Защото са нервни ли го правят, или има друга причина?

Преди време ви гостувах и тогава правилно прогнозирахме понижението на LinkedIn и показахме графика, според която от 45 анализатори на компанията само ние поддържахме рейтинг за продажба.
Банките са постоянно бичи, защото искат да разширят бизнеса си, да имат достъп до корпорации. Просто анализаторите са убедени, че им е работа да промотират компаниите. Това ни води към проблема, който Джеймз повдигна - за напомпаните очаквания и липса на балансиран поглед на пазара, какъвто се опитват да поддържат независимите компании като нас.

 

 

Последни новини
Още от Пазари