Факторите движещи доларовите позиции на хедж фондовете

Хедж фондовете отвориха къси поръчки на американски долари за първи път от юли 2014 г.

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg
Хедж фондовете и големите инвеститори отвориха къси поръчки на американски долари за първи път от юли 2014 г. според последния доклад на Commodity Futures Trading Commission. 
 
Инвестиционната стратегия за покупката на долари и задържане беше печеливша през последните години, докато Федералният резерв не промени монетарната си политика и се насочи към по-високи лихвени нива. 
 
Централната банка на САЩ взе решение през декември 2015 г. да повиши основният лихвен процент за пръв път от 10 г. с намерение да затегне фискалната си политика, като повиши основния лихвен процент няколко пъти до края на 2016 г.
 
Агресивната парична политика на количествени улеснения от страна на централните банкери в Европа, които на последното си заседание понижиха три от основните лихви, като понижиха и лихвата по депозитите до -0.40% и разшириха програмата за изкупуване на активи до 80 млрд. евро на месец, последвани от Япония и Китай, подтикнати от забавянето в растежа на икономиките и срива на развиващите се пазари.
 
Индексът MSCI Emerging Markets създаден от Morgan Stanley Capital International (MSCI) предназначен за измерване доходността на развиващите се капиталови пазари, включващ Китай отбеляза спад с над 20% през 2015 г. 
 
Щатската валута прекъсна поскъпването си, след като Федералният резерв промени паричната си политика през декември. На последното заседание на ФЕД, банкерите намалиха прогнозата за икономически растеж в САЩ, както и очакванията за повишение на инфлацията, което допълнително отслаби зелената валута.
 
Всички тези фактори отслабиха долара срещу основните съперничещи валути.
 
Индексът на щатския долар (US Dollar Index) измерващ стойността на долара спрямо кошница от най-търгуваните основни чуждестранни валути отбелязва понижение от 5% от началото на годината. От друга страна с обратна корелация е индексът MSCI Emerging Markets, който се повишава с 5% от началото на годината, след промяната на фискалната политика в САЩ. 
 
Долар индексът е претеглен индекс, като най-голяма тежест 57.6% има европейската валута. Американският долар загуби над 5% от стойността си спрямо обединената европейска единица от началото на годината.
 
Всички горепосочени фактори, оказват значително влияние върху валутния курс на американския долар и това ясно се вижда от графиката, в която хедж фондовете започват да намаляват нетните си поръчки в американски долари, след решението на ФЕД през декември, до преминаването на границата, където започва отварянето на къси позиции спрямо щатската валута.  
 
Последни новини
Още от Пазари