Какво ни очаква през новата седмица

Новините, които пазарите трябва да следят

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Очаква ни нова седмица, изпълнена със събития и новини, които могат да задвижат финансовите пазари и да дадат отражение върху редица световни икономики. 

Федералният резерв ще се събере за поредната си среща, на която обаче не се очаква да има промяна на паричната политика, като според прогнозите централните банкери в САЩ още не са готови за ново повишение на лихвите. Очакват ни и предварителните данни за БВП на най-голямата световна икономика, докато данните за продажбите на новопостроени домове ще дадат по-ясна представа за състоянието на имотния пазар. 

Още новини от сферата на паричната политика ни очакват от Бразилия, Унгария, Япония и Русия. 

Бразилският Сенат пък ще сформира комисия, която да се занимае с процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф, след като Долната камара на парламента гласува „за“ това точно преди седмица – на 17 април. 

Вижте най-важните събития за пазарите за предстоящата седмица 25-29 април по дати:

Понеделник, 25 април:

 • Бразилският Сенат ще сформира специална комисия във връзка с процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Ако Сенатът реши да гласува „за“ импийчмънт на държавния глава, то Русеф ще трябва временно да освободи поста, а сформирането на нова комисия ще определи дали тя окончателно ще загуби позицията на президент. 
 • Данните за продажбите на новопостроени домове в САЩ ще бъдат публикувани, като се очаква те да скочат до 3-месечен връх. 
 • Световни лидери в лицето на американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци ще се срещнат в Хановер, Германия по повод на индустриалното изложение в града. 
 • Членовете на изпълнителния борд на ЕЦБ Витор Констанцио, Беноа Кюре и Даниел Нои ще говорят на конференция във Франкфурт. 

Вторник, 26 април:

 • Унгария ще вземе решение за паричната политика, като се очаква основният лихвен процент да бъде свален от 1,2% на 1,05%, след като през март неочаквано от паричната институция се отказаха от обещанието си да не променят лихвите до края на годината. 
 • Нови икономически данни ни очакват от САЩ, като ще бъдат публикувани резултати от проучвания за потребителското доверие, активността в сектора на услугите и производството. 
 • Сезонът на отчетите ще продължи с дългоочаквани финансови резултати на големи компании като Apple, Twitter, AT&T, eBay, Eli Lilly, Proctor & Gamble Company, Bayer и Fiat Chrysler.

Сряда, 27 април:

 • Фед ще се събере за третата си среща за паричната политика от началото на годината. Икономистите очакват целевият междубанков лихвен процент да остане в границите 0,25% - 0,5%.
 • Бразилия също ще вземе решение относно паричната си политика. Основният лихвен процент вероятно ще остане на 9-годишен връх на ниво от 14,25%. 
 • Интересни икономически данни ни очакват от Китай, където ще станат ясни индустриалните печалби за март, докато от Русия и Австралия ще има данни за ценовото равнище.
 • Сезонът на отчетите ще продължи с финансовите резултати PayPal, Facebook, Mondelez, Baker Hughes, Mitsubishi Motors, Statoil ASA, Telenor ASA, GlaxoSmithKline и Barclays. 

Четвъртък, 28 април:

 • Данни за икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие на 2016. Очаква се той да е най-нисък от една година насам. 
 • Решенията за паричната политика продължават със среща на Японската централна банка. Срещи ще имат и централните банки на Нова Зеландия и Египет. 
 • Сезонът на отчетите ще продължи с още интересни имена. Очакват ни финансовите резултати на LinkedIn, Amazon, Ford, Airbus и Volkswagen. 

Петък, 29 април:

 • Русия ще завърши седмицата с решение за паричната политика. 
 • В Европа икономически данни ще има от Турция (търговски баланс за март), Италия (инфлация за април и безработица за март) и Франция (БВП за първото тримесечие и инфлация за април).

 

Последни новини
Още от Пазари