Русия печели пазарната война за №1 износител на пшеница

Русия измества САЩ, като световен производител и износител на пшеница

Реколта на пшеница - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Реколта на пшеница - Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Русия отново е №1 производител и износител на пшеница в света. Черноморският регион на Русия е най-плодородната земя за отглеждането на земеделската култура. Руската пшеница успешно превзема пазарите в Близкия изток, Нигерия и Индонезия, където десетилетия САЩ е била водещ доставчик.

САЩ отстъпва водещата роля в световния износ на пшеница поради редица фактори, като силният долар, промяната в климата, разрастваща се конкуренция и повишените добиви в страната.

Силният долар прави американската пшеница по-малко конкурентна на световния пазар, тъй като основните суровини са деноминирани в долари, което затруднява износителите, пред разрастващата се конкуренция за пазарни дялове. През 2014 г. САЩ е най-големият износител на пшеница в света, докато през 2015 г. започва до отстъпва водещата роля на Русия и Канада, като става третата страна износител в света.

Канада е вече вторият най-голям износител в света, който увеличи значително продукцията си през 2015 г. поради благоприятното време и условия за отглеждане на зърнената култура.

Американският износ на пшеница се очаква да падне с 9,3% до 21,1 милиона метрични тона през този сезон, който приключва на 31 май. Според правителственият доклад, това е най-ниското ниво от 1972 г.

 

 

Необработваемите площи в САЩ за зимната реколта на пшеница паднаха до второто най-ниско ниво от 1913 г. Основните причини са високото ниво на складовите наличности и спада в цените на световните суровини, според данните от доклада на Министерството на земеделието.

Засетите площи с пшеница в САЩ намаляват непрекъснато в продължение на десетилетие и конкурентите изместват страната в борбата за световния пазар. През 70-те години 90% от земеделските посеви бяха засадени с пшеница.

Kачеството на зърнените продукти от американска пшеница са на най-високо ниво, но инвеститорите и фермерите търсят по-голяма печалба в био-технологичните продукти, които подобряват земеделската продукция, като царевица и соя.

От края на 90-те години, когато за първи път се използват генетично модифицирани био продукти, насажденията с пшениица в САЩ намаляват с 36% до 49,6 милиона акра, полетата засяти с царевица се покачват с 26% до 93,6 милиона акра, а соевите насаждания се увеличават с 42% до 82,2 милиона акра

Почти всички насаждения с царевица и соя в САЩ след края на 90-те години са генетично модифициран за по-добра устойчивост на вредители и неблагоприятно време. Резултатът е увеличение на добивите на акр и повишаване на печалбите.

Пшеницата също може да бъде генетично модифицирана, но производителите на зърнени храни и хляб нямат лиценз да продават подобни продукти. Биотехнологичната пшеница не е одобрена за търговска продажба. Забраната важи за целия свят, което кара фермерите да се ориентират към други земеделски култури.

Grain SA, най-голямата фермерска лобистка група, която включва най-крупните земеделски производители се бори за по-голямо финансиране за научни изследвания в областта на земеделието с цел да се увеличат добивите на фермерите, тъй като ГМО все още е спорен въпрос.

Нигерия и Индонезия са най-бързо развиващите се земеделски пазари в света и стават едни от най-големите купувачи на пшеница и зърнени култури. Това са традиционни американски пазари, където Русия е насочила голяма част от доставките си с цел разширяване на пазарните си дялове.

Фермерите отбелязаха рекордна за производството на пшеница 2015 г., поради благоприятното време и условия за отглеждане на продукция с перфектно качество. Цената на суровината падна с 21% на чикагската борса, тъй като миналогодишната реколта засили световното пренасищане на зърно.

United Nations’ Food & Agriculture Organization намали прогнозата си за глобалното производство на пшеница, като предвижда производството да спадне с 154,9 милиона тона, което с 3.4% по-малко спрямо миналата година и се очаква реколтата да достигне общо 712,7 милиона тона за 2016 г.

Пшеницата се срина до 442,38 долара през февруари, което е най-ниското ниво от 2010 г.

Фючърсите на суровината търгувани на борсата в Чикаго (CBOT) се е покачиха с 4% от годишното дъно през февруари, като цената на пшеницата с доставка през май се търгува на 22 април на ниво от 483 долара. 

Последни новини
Още от Пазари