Среброто на 10-месечен връх

Представянето му от началото на годината е по-добро от представянето на петрола и златото

Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Среброто бележи ръст от 23% от началото на годината, като изпреварва златото и петрола. Макар и да остава в сянката на жълтия метал и петрола, среброто продължава да носи най-добра възвращаемост на инвеститорите от всички суровини и метали в суровинния индекс на Bloomberg. Алекс Квятковски от Bloomberg коментира темата:

Какво стои зад поскъпването на среброто? Никой не иска да остане назад след като видя случилото се със златото?

Поскъпването на среброто през тази година остана незабелязано заради насочването на цялото внимание към петрола и златото. Фактите обаче сочат, че среброто изпреварва и двете.  
Поскъпването му е 23% от началото на годината и това е суровината с най-добра възвращаемост в суровинния индекс на Bloomberg. Среброто се използва повече в индустрията от златото и някои положителни признаци за индустриалното търсене в Китай подкрепят метала. Активи, зад които стои среброто, като борсово търгувани фондове, са близо до рекордни нива, като отбелязаха най-голям ръст от 2010. Среброто освен това е подкрепено, заедно с другите благородни метали, от понижените очаквания за повишение на лихвите от страна на Фед през тази година. По-ниските лихви обикновено се отразяват положително на благородните метали.

Казахте ни за поскъпването, колко още може да продължи то?

Хедж фондовете се насочват към метала, видяхме нетните спекулативни залози във фючърси в САЩ да отбележат ръст от 30% през миналата седмица. Среброто е известно като метала на дявола, заради налудничавите движения в цената си. Когато има движение в цената на среброто, то наистина е сериозно. Инвеститорите се опитват да се позиционират по правилния начин по отношение на метала. По-рано през годината, среброто изглеждаше силно подценено спрямо златото. Скорошният ръст в цената му обаче донякъде коригира тази връзка, но изглежда, че има още накъде да поскъпва. При цялата тази инерция, която е набрало среброто, трябва да сте смел инвеститор, за да отворите къси позиции в метала.

 

Последни новини
Още от Пазари