Глобалното производство на царевица пада с 30%

Crop Estimates Committee намали прогнозата си за глобалното производство на царевица за 2016 г.

Реколта на царевица - Photographer: Gary Gardiner/Bloomberg Реколта на царевица - Photographer: Gary Gardiner/Bloomberg

Crop Estimates Committee официално обяви в предварителния си доклад, че производството на царевица ще намалее с 30% през тази година, в сравнение с реколтата от 2015 г.

Крайната оценка на Комитета ще бъде официално изнесена на 26 април, като анализаторите прогнозират производството да спадне в диапазона между до 6.5 и 7.07 милиона тона, от нивото 9.96 милиона тона произведени през 2015 г.

Южна Африка, най-големият производител и износител на царевица, селскостопански и зърнени продукти в света понижи очакванията за производството на царевица през този сезон, за трети път през тази година, до най-ниското ниво от 2006 г., поради щетите от най-лошата суша от един век насам.

Южна Африка, може да се наложи да внесе 3.8 милиона тона на зърно през тази година за допълване на вътрешните доставки.

Местните земеделски производители очакват реколта от 7 милиона тона през тази година, което е 0.9% по-малко от прогнозата 7.07 милиона тона на Комитета по земеделските култури.

Grain SA, най-голямата фермерска лобистка група, която включва най-крупните земеделски производители, в доклада си отбеляза, че валежите през миналата година намаляват до нивата от 1904 г. Сухият период нанася огромни щети върху посевите, като се очаква производството на царевица за 2016 г. да спадне с 30%, което ще повиши цената на зърнената култура и като цяло, цените на земеделските продукти.

"Летните култури са застрашени от дългия сух период. Дори потенциалните валежи не биха подобрили резултатите от лятната реколта.“ посочва в доклада си Grain SA

Цената на земеделската култура скочи с близо 10% от годишното дъно на 4 април, след предварителните оценки на реколтата за 2015 г.

Фючърсите на царевицата с доставка през май (ZCK6) се търгуват на нива от 387 долара на 20 април на борсата в Чикаго (CBOT)

Последни новини
Още от Пазари