Докога ще продължи поскъпването на валутите, свързани със суровините

Ще тръгне ли доларът пак нагоре

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Докога ще продължи поскъпването на валутите, свързани със суровините, които през 2016 са движени напред от петрола? Ще тръгне ли доларът отново нагоре по-късно през годината? Отговор на тези въпроси даде Камал Шарма, форекс стратег за страните от Г-10 в BofA.

Всички тези валути, свързани със суровините, растат заедно с петрола. До коя точка това ще продължи и къде ще приключи?

Цялостното гледище на Bank of America е, че можем да станем свидетели на ръст при долара през втората половина на годината. Все още икономическият ни екип е на мнение, че до юни Фед ще е повишил лихвите, а след това ще последва ново повишение през декември. В момента се намираме в момент за пазарите, в който апетитът към риск е налице, акциите поскъпват и това дава стимул на валутите, свързани със суровините. В крайна сметка оставаме мечи настроени по отношение и на канадския, и на австралийския, и на щатския долар. За момента обаче изглежда, че насрещните ветрове пред ръста на долара са доста високи.

Да, ако заемете дълга позиция в долари, това означава, че Фед трябва да вдигне лихвите в определен момент. Това обаче не се очаква от пазарите до декември.

Така е. Имаме нужда от потвърждение от Йелън най-вече. Видяхме реакцията на пазарите, както и спада в реалните доходности. По-висока инфлация в САЩ и стагниращи номинални доходности. Това натежава върху долара, особено във валутните двойки долар-йена и евро-долар. Предизвикателствата са налице въпреки факта, че инерцията на американската икономика е сравнително силна. Средата е трудна за Фед.

Връщате се от Лондон, без съмнение са се водили много разговори за Brexit. Как всичко това ще се отрази на търговията с валути?

Ако обърнем внимание на факторите, които се отразяват на настроенията на инвеститорите, то несъмнено ще видим, че това е едно от основните предизвикателства през следвашите 12 месеца в сравнение с началото на 2016. До голяма степен най-голямо влияние върху инвеститорите ще окажат последните 10 седмици от кампанията. Проучванията все още показват много близки резултати. Неизбежно това ще натежи върху настроенията на пазарите. Все още виждаме как паундът поевтинява с наближаването на референдума. В крайна сметка базовият сценарий е, че Великобритания ще остане в ЕС. След това трябва да има възстановяване, ако нещата на референдума се развият добре.

 

Последни новини
Още от Пазари