Китай засилва консумацията на вино

Вносът на напитката в Поднебесната империя е скочил с 44% през 2015

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Износителите на вино се радват на нарастването на консумацията на алкохолната напитка в Китай през 2015 след двугодишен спад, след като увеличаващият се интерес към червените вина помогна за увеличаването на световната търговия с тази напитка, сочат данни на Международната организация на лозата и виното (OIV).

Вносът на вино в Китай е скочил с 44% до 5,5 млн. хектолитра, докато общото потребление в страната е нараснало с 3% до близо 16 млн. хектолитра.

"Вътрешното търсене в Китай има най-голям принос от гледна точка на обема за растежа на търговията през 2015“, сочи доклад на OIV, цитиран от Investor.bg.

Спадът на консумацията през 2013 и 2014 се дължи на антикорупционните мерки на правителството срещу пищните подаръци.

Миналогодишният растеж е доказателство за нарастването на популярността на червеното вино сред средната класа в Китай, което тя смята за символ на статус и като напитка, която има здравословни ползи, посочва генералният директор на OIV Жан Мари Оран по време на пресконференция в Париж.

Възстановяването на търсенето в Китай, петата страна в света по потребление на вино, подпомогна глобалната търговия с ръст в обемите от близо 2% до 104,3 млн. хектолитра и с 10,6% в стойността до 28,3 млрд. евро, твърди OIV.

Насочването към виното в Китай е довело и до бързо разширяване на площите с лозя. Миналата година страната засили позициите си и стана втора в света по площи, на които се отглеждат лози, след Испания.

Франция запазва позицията си на топ износител на вино от гледна точка на стойността. Страната има 29% пазарен дял според OIV. Френските фирми се радваха на рекорден износ на вина през февруари и на алкохолни напитки през 2015.

Последни новини
Още от Пазари