Глобалното производство на пшеница намалява с 3.4%

Food & Agriculture Organization намали прогнозата си за глобалното производство на пшеница

Реколта на пшеница Реколта на пшеница

United Nations’ Food & Agriculture Organization намали прогнозата си за глобалното производство на пшеница, като предвижда производството да спадне с 154.9 милиона тона, което с 3.4% по-малко спрямо миналата година и се очаква реколтата да достигне общо 712.7 милиона тона за 2016 г.

Фермерите отбелязаха рекордна за производството на пшеница 2015 година, поради благоприятното време и условия за отглеждане на продукция с перфектно качество. Цената на суровината падна с 21% на чикагската борса, тъй като миналогодишната реколта засили световното пренасищане на зърно.

Основните производители в Европа са намалили площа на посевите с цел да се стимулират цените на пшеницата. Русия и Украйна също очакват по ниски добиви за 2016 г.

Производството на пшеница в ЕС

Реколтата на пшеницата в Европейския съюз се очаква да падне от миналогодишния рекорд с 3%, като добивите се очаква да се върнат към нормални нива. Най-големите страни производителки в блока съкращават продукцията.

Производството на мека пшеница в ЕС според проучване на Bloomberg ще падне до 145.8 милиона тона. Европейската комисия за миналогодишната реколта отчете производство над 151 милиона тона. Очакванията за производство на твърдата култура общо за ЕС да падне до 8.7 милиона тона за 2016 г.

Земеделските производители във Франция очакват реколтата на пшеница да падне до 41.1 милиона тона през 2016 г., което е спад с 3.9% от миналата година. Производството в Германия се очаква да падне с 1.8% до 26 милиона тона. Реколтата във Великобритания се очаква да намалее с 5.8% до 15.3 милиона тона.

Пшеницата се срина до 442.38 долара през февруари, което е най-ниското ниво от 2010 г.

Фючърсите на пшеницата на борсата в Чикаго (CBOT) се търгуват на зелена територия от началото на годината, като пшеницата с доставка през май (ZWK6) отбелязват повишение с 4% от дъното през февруари, като за деня 19 април отбелязва покачване от 1.40% за фючърсите с доставка през май, тъгувайки се на ниво от 480 долара.

 

 

Последни новини
Още от Пазари