Колко може да поевтинее петролът след провала в Доха

Очаквано суровината тръгна надолу

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Преговорите в Доха между производители от и извън ОПЕК за замразяване на производството се провалиха, след като Саудитска Арабия не пожела да поема ангажименти без участието на Иран, които от своя страна отдавна бяха заявили, че няма да замразяват на текущите нива. Очаквано суровината поевтиня след новината като към 11:34 спадовете при Брента достигат 4% до $41,38 за барел, а при американския лек суров петрол – 4,36% до $39,89 за барел. Колко обаче може да поевтинее суровината след разочароващия резултат от срещата в Доха? Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets, коментира ситуацията:

Знаехме, че Иран няма да сътрудничи, но бяхте ли изненадани от промяната в тона на Саудитска Арабия, от условието, което те поставиха, довело до провала на преговорите?

За мен не беше много трудно да се прогнозира. Трябва да кажа, че голяма част от финансовите пазари прогнозираха изхода и това, че не е в интерес на Саудитска Арабия, нито  политически, нито икономически, да вържат ръцете си публично на този етап. По-интересният аспект на всичко това, на провала на преговорите, са ефектите от случилото се. Ако се беше стигнало до споразумение, то щеше да има положителен ефект върху цената, защото щеше да формализира ситуация, в която големият играч – Саудитска Арабия се съгласява да не запълни празнината, оставена от петролните производители извън ОПЕК, особено САЩ. Теоретично тази възможност все още стои отворена. Мисля, че е много малко вероятно. Производството на производителите извън ОПЕК ще се понижи значително през тази година с до 700 хил. барела. Увеличаването в производството на Иран ще бъде бавно от тук насетне. Те свършиха лесното, но от тук насетне ще трябва да изградят инфраструктура. Затова не мисля, че саудитците ще трябва да увеличат производството според този сценарий. Те ще бъдат доволни да видят спад в производството. Подозирам, че пазарът ще се насочи към балансиране след между 12 и 18 месеца.

Изглежда, че Саудитска Арабия поддържа позициите си. Какво значи всичко това по повод на цялостното възстановяване на пазара, защото се говореше, че ако има споразумение, ребалансирането може да се ускори? С колко ще се отложи то сега?

Моето усещане е, че липсата на споразумение вероятно не е отложила ребалансирането. Наистина, ако се беше стигнало до споразумение, това щеше да е по-добре за пазара от гледна точка на това, че то щеше да ограничи увеличаване в производството на големите производители от ОПЕК извън Саудитска Арабия, като Кувейт, Обединените арабски емирства и вероятно Ирак. Но, както казах, така или иначе вероятността те да увеличат производството си е много малка. Целта като цяло беше ограничаване на производството по-бързо спрямо 80-те години на миналия век. Сега обаче високоразходните производители продължават да бъдат изтласквани от пазара. Докато това продължи да е факт няма голям смисъл страните от ОПЕК да увеличават производството си. Така че мисля, че ще се насочим към баланс.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари