Йената най-скъпа от 2014 насам

Имат ли смисъл намесите на BoJ

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската йена поскъпна до ниво от под 110 йени за щатски долар, като това е най-високото ѝ ниво от 2014 насам. От  JPMorgan казаха, че намеси на Японската централна банка (BoJ), целящи поевтиняване на йената, са безсмислени. Гарфилд Рейнолдс от Bloomberg коментира темата.

Защо казват, че на практика намесите са безсмислени?

Причината от JPMorgan да кажат, че намесите се безсмислени, е, че фундаментите се изместиха много силно в полза на йената. Износът води до натрупване на пари, излишъкът по текущата сметка расте спрямо икономиката. Интервенциите са нещо, което спира спекулантите, а те са само върхът на айсберга.

Има ли някакво влияние едно от негласните усилия на Абеномиката, а именно понижаване на стойността на йената възможно най-много до разумни нива разбира се? Какви ще са ефектите, от поскъпването до под 110 йени за долар?

Има психологически ефект. Последният път, когато йената поскъпна до под 110 йени за долар, беше когато Курода използва т.нар. Втора базука – когато изненада пазарите през октомври 2014, като разшири вече безпрецедентната програма за изкупуване на облигации. Изглежда зле от гледна точка на потентността на Японската централна банка. Курода също каза, че слабата йена е ключов елемент от паричната политика, като целта за инфлация от 2% няма как да бъде постигната, ако йената поскъпва, защото Япония разчита на внос на енергийни ресурси и много други неща. Силната йена означава по-евтин внос, което значи, че постигането на целта за инфлация от 2% ще бъде отлагано все повече и повече. Това кара и хората да казват, че Японската централна банка трябва да действа не като се намесва, продавайки йени, а правейки повече по отношение на паричната политика с мерки като понижаване на лихвите до още по негативни стойности.

 

Последни новини
Още от Пазари