Флуг: Централната банка на Израел ще продължи да изкупува долари

Шекелът е все още твърде силен и това пречи на износа

Карнит Флуг, управител на Централната банка на Израел. Снимка: Ariel Jerozolimski/Bloomberg Карнит Флуг, управител на Централната банка на Израел. Снимка: Ariel Jerozolimski/Bloomberg

Управителят на Израелската централна банка Карнит Флуг обеща да продължи намесата на валутния пазар, ако е необходимо, за да успокои израелския шекел, който се повиши през март до нива, невиждани от 2011.

„Валутата е все още твърде силна и продължава да пречи на растежа на износа, който допринася за около една трета от израелската икономика“, заяви на пресконференция Флуг, цитирана от Bloomberg.

В петък централната банка изкупи определено количество долари, след като валутата се издигна до рекордни нива спрямо кошница от валути в четвъртък, включително долара и еврото, показват данни на Bloomberg. Шекелът отслабна с 0,5% до 3,7753 за долар в петък.

„Изявлението на Флуг показва, че централната банка е под натиск, но думите й няма да бъдат достатъчни, тъй като валутата ще продължи да се засилва заради слабия щатски долар“, смята Моше Шалом, ръководител изследвания във FXCM Israel Ltd. „Централната банка ще трябва да изкупи няколко стотин милиона долара, за да отслаби израелската валута“.

Флуг обяви, че Bank of Israel ще продължи да подкрепя ръста на износа, като каза, че икономиката е в „приемлива форма“. Преди седмици институцията остави основния си лихвен процент близко до нулата за пореден месец, борейки се срещу силния шекел и 18-месечния спад на цените. Финансовото министерство ревизира прогнозата си за растеж през 2016 надолу до 2,8% основно заради слабия износ, който спадна с 3,6% през февруари.

По време на конференцията Флуг коментира и въпроса с приетия нов закон за заплащането на висшите финансови служители. Тя заяви, че е важно да се въведат норми за заплащането във финансовия сектор. „Надявам се, че законът  няма да подтикне ранното пенсиониране на ключовите служители на банките изведнъж. Този процес трябва да се случи постепенно.“

Парламентът на страната прие закон миналата седмица, според който заплатите в банки и други финансови институции до 2,5 млн. шекела (662 000 долара) годишно няма да бъдат облагани с големи данъци. Така висшите служители са склонни да напуснат индустрията, за да защитят парите си преди привеждането на закона в сила.  

Последни новини
Още от Пазари