Ще продължи ли волатилността на американския пазар

Какво да очакваме след последната реч на Джанет Йелън

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ерик Ристъбен, главен инвестиционен стратег в Russell Investments, коментира пред Bloomberg речта на Йелън, кога ще бъде следващото вдигане на лихвите, американския пазар и възможностите за инвестиране. 

Ивон Ман, Bloomberg: Два дни след речта на Йелън виждаме умерен напредък до сега. Председателят на Фед май каза доста неща.

Ерик Ристъбен, главен инвестиционен стратег в Russell Investments: Беше доста интересно да наблюдаваме Фед през последните две седмици. Това, което мога да кажа сега, е, че е доста неясно какво всъщност мисли за инфлацията. Йелън беше доста миролюбива по време на пресконференцията преди няколко седмици. Шестима президенти на клонове на Фед бяха по-войнствено настроени. На последната пресконференция Йелън запази миролюбивия тон. Тя искаше да изпрати послание, че инфлацията остава под наблюдение, но са склонни да вземат предвид комбинация от фактори. Мисля, че част от усилията бяха насочени към това да понижат част от прозрачността, която имахме през последните няколко години.

Ивон Ман, Bloomberg: Да, хората определиха политическата й реч като доста детайлна, може би най-детайлната от председателя на Фед. Има голямо объркване с вдигането на лихвите и накъде ще поеме Фед. Вече орязаха възможностите за вдигане на лихвите през април, но дали те ще бъдат избутани за края на годината?

Ерик Ристъбен, главен инвестиционен стратег в Russell Investments: Не мисля. Според нас със сигурност ще има две повишения, а три също е възможно. Създава се неяснота около въпроса с инфлацията. Стойностите за последните няколко месеца, измерени с базисния индекс на потребителските цени, личните потребителски разходи и общия индекс на потребителските цени, вървят в една посока. Едва ли смятат, че няколко числа са тенденция, но все пак те очакват инфлация. Смятаме, че ще я постигнем и ще има натиск върху заплатите, близо сме до данните за заетостта в САЩ.

Ивон Ман, Bloomberg: Да, сезонът на отчетите е съвсем близо. Купувате или продавате в това рали, защото, ако отчетете случващото се през последните няколко дни, изглежда волатилността е доста ниска, обемите са ниски. Усеща ли се спокойствие на пазарите, Ерик?

Ерик Ристъбен, главен инвестиционен стратег в Russell Investments: Не знам колко спокойни са хората, но са подготвени. Досега тази година имаше страх от рецесия, свръх реакция на пазара и свръх разпродажби. Сега всеки иска да види отчетите. Те ще определят поведението през следващите няколко години не само за пазарите в САЩ, но и за глобалните пазари. Очакваме отчетите, те ще бъдат ключови за 2016.

Ивон Ман, Bloomberg: Какви са изгледите за Вашето портфолио извън САЩ? Изглежда все още избирате Европа и Япония, част инвестициите ви са там. По-скъпо ли е да инвестирате в американски акции в сравнение с останалата част от света?

Ерик Ристъбен, главен инвестиционен стратег в Russell Investments: Както знаете, ние сме мулти-активни инвеститори и винаги предпочитаме диверсификацията. Но днес, може би повече от всякога, диверсифицираното портфолио има смисъл. Да, американските акции са скъпи и някои фактори оказват влияние, като това, че паричната политика е в цикъл на затягане за разлика от други централни банки, които са в цикъл на разхлабване. Трудно е да вярваме, че САЩ ще превъзхожда останалата част от света от гледна точка на акциите. Харесваме Европа, там те са по-евтини и икономическият цикъл подкрепя повече инвестициите, в Япония историята е същата в общи линии. Нищо не е супер атрактивно, но като допълнителни инвестиции, тези изглеждат атрактивни. 

 

Последни новини
Още от Пазари