Какво трябва да направи Китай, за да влезе в MSCI индексите

Коментар на Джонатан Бургос от Bloomberg

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Джонатан Бургос от Bloomberg коментира какви действия трябва да предприемат в Китай, за да влезе страната в бенчмарк индексите на MSCI.

Изминаха 9 месеца от последната консултация на MSCI. Направи ли Китай достатъчно оттогава, защото действията им през януари не им носят особени дивиденти?

Несъмнено Китай иска да влезе в глобалните MSCI индекси. Страната осъществи няколко реформи. Както знаем през ноември 2014 отвориха връзката между борсите в Шанхай и Хонконг, което помогна на инвеститорите да получат достъп до пазарите в континентален Китай. През февруари тази година, след консултации с MSCI през миналата година, разхлабиха ограниченията върху чуждестранните фондове. Чуждестранните фондове, получили одобрение и лиценз от държавната администрация в Китай, вече няма да трябва да кандидатстват за определени квоти. Това са промените, които въведоха, но, както казахте имайки предвид намесата им на пазарите през миналата година и фиаското със затварянето на борсите през тази година все още има въпросителни дали Китай разполага с необходимото, за да стане част от MSCI.

Какви са оставащите предизвикателства пред Китай, за да бъде включена страната в тези индекси?

Китай наистина трябва да освободи още правилата на търговия. Вероятно трябва да позволят по-голям достъп до пазара и да разхлабят правилата около чуждестранните фондове, следващи китайски A-акции в континентален Китай. Това са оставащите пречки и разбира се трябва да покажат на MSCI, че са готови да позволят по-голям достъп до пазара на акции в континентален Китай.

 

Последни новини
Още от Пазари