Borsa Istanbul: Изострен инвеститорски апетит

Лирата поскъпва спрямо долара

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Да видим какво става на пазарите в Турция. Изпълнителният продуцент на Bloomberg, Симин Демокан е в Истанбул. Симин какви са настроенията на инвеститорите след като председателят на Фед, Джанет Йелън намекна, че централната банка запазва предпазливото си отношение към вдигането на лихвените проценти?

Джанет Йелън подаде сигнал, че лихвите вероятно ще останат по-ниски за по-дълго време и това изостри инвеститорския апетит в Турция.

Индексът Borsa Istanbul се покачва за втори пореден ден с около 1,5% - най-високия от 18 март насам.

Турската лира поскъпна с 1% спрямо долара след речта на Йелън. В момента тя се покачва за трети пореден ден и се търгува за 2.83 за долар.

Спада доходността на две и десет годишните турски облигации. Тя е под 10%, най-ниското ниво от миналия ноември.

Симин, утре излизат данните за ръста на икономиката в Турция през четвъртото тримесечие. Какви са прогнозите?

Според анкета на Bloomberg, икономистите очакват покачването на БВП през четвъртото тримесечие да е с 5% спрямо миналата година.

Държавните прогнози са, че икономиката ще има ръст от над 4% тази година. Но някои икономисти, с които разговаряхме очакват по-нисък ръст.

Турция е изправена пред високата безработица, самоубийствените атентати и разривът с един от най-големите търговски партньори, Русия и това са фактори, които могат да навредят на икономиката.

Турският президент, Ердоган, е във Вашингтон за срещата на върха по ядрената безопасност. Какво да очакваме от това посещение?

Заедно с още 50 световни лидери, президентът Ердоган ще присъства на срещата на върха във Вашингтон за ядрената безопасност в четвъртък и петък тази седмица. Борбата с тероризма ще е една от водещите теми.

Няма да има официална среща с президента Обама, но двамата лидери ще разговарят за няколко минути на срещата.

В Мериленд, Ердоган ще присъства и на церемонията по откриването на джамия и културен център, които са финансирани от турското правителство.

 

Последни новини
Още от Пазари