Складирането на петрол в морето носи загуби

Наемането на танкер е скъпо, а разликата в цената на петрола - малка

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

На петролния пазар се появи признак за това, че пренасищането с петрол ще премине. Поне от септември 2015 насам складирането на петрол в танкери в морето носи загуби на притежателите на петрол, които са потърсили тази стратегия в очакване на ръст на цените в бъдеще през март 2016 тази загуба достига почти $4 долара на барел за складиране за 6 месеца. В исторически план при пренасищане на петролния пазар тази стратегия е носила печалби.

Именно тези загуби показва графиката:

Цената на петрола се възстанови до над $41 долара за барел, като към 15:25 ч. на такова ниво се търгуваха и петролът сорт Брент и американският лек суров петрол. Тласък и даде спадът на производството в САЩ и проблемите в Ирак и Нигерия, като тези новини накараха Международната енергийна агенция да заключи, че поевтиняването на петрола е приключило.

При текущото ниво, с което се трупат загубите за складирането на петрол в морето, петролен трейдър би загубил $7,6 млн. при складиране на 2 млн. барела за 6 месеца.

Стратегията носи загуби на трейдърите, защото наемането на танкер за складиране на петрола е по-скъпо спрямо разликата в цената на петрола за същия период, за който той е престоял в морето.

 

Последни новини
Още от Пазари