Нулева година за Euro Stoxx 50?

Стратезите понижиха прогнозите си

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Стратезите, анкетирани от Bloomberg, понижиха очакванията си за европейските акции до края на годината, като на практика очакват тя да е нулева, рисувайки най-мрачната годишна перспектива пред тях от 5 години насам.

Прогноза за стойността на индекса на сините чипове в Европа – Euro Stoxx 50 до края на годината:

Очакванията за движението на Euro Stoxx 50 са за годината той да отбележи ръст от 1% до 3301 пункта спрямо прогнозиран ръст до 3646 пункта, или 12% само преди няколко месеца. Все пак спрямо текущото ниво на индекса новата прогноза предвижда ръст от около 8%.

Индексът включва акциите на 50 компании от 12 държави от еврозоната, лидери в своите индустрии, като техните ценни книжа са сред най-ликвидните на пазара. 12-те държави са Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия и Испания.

Понижението на прогнозата е свързано с трудното начало на годината, притесненията около ситуацията в Китай, банките и петрола, както и политиката на Фед. Друг основен фактор е най-слабият сезон на отчетите от поне 9 години.

Анализаторите очакват печалбите на компаниите в Euro Stoxx 50 да отбележат ръст от едва 1,5% през годината спрямо предварително прогнозирания ръст от 5,1%.

От началото на годината индексът е регистрирал спад от 6,4% до 3056 пункта. 13 компании бележат ръст, а останалите – спад. Най-губещи са банките, като несигурността около финансовия сектор и слабите печалби доведоха до поевтиняване на акциите на редица банки. Deutsche Bank и Unicredit са с по над 24% надолу, а Societe Generale със 17,38%. Акциите на Vw са със спад от 13,76%.

Най-голям ръст регистрира Vinci SA, като акциите на френската компания за концесии и строителство поскъпнаха +10,8% след спечелени важни договори. Компанията, работеща в сферата на недвижимите имоти Unibail също отбеляза ръст, като акциите ѝ поскъпнаха със 7,21%, след като на 1 март тя успешно пласира облигации за 500 млн. евро, а на 2 февруари обяви дивидент от 9,70 евро за финансовата 2015 година. Schneider Electric с ръст от 6,05% и Lous Vuitton с поскъпване от 5,76% също се представиха добре.

 

Последни новини
Още от Пазари