Движението на валутите в седмицата на централните банки

Какво ни поднесоха валутните пазари в последните дни и седмици

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Накъде се насочиха валутите след седмица, изпълнена с много решения на централни банки?

Към 14:30 ч. на 18 март доларът добавя 0,25%  спрямо еврото за деня, като достига 1,1288 долара за евро. В общ план обаче ситуацията стои по далеч по-различен начин, като доларът започна да поевтинява през последните дни и седмици.

От 26 февруари насам – доларовият спот индекс (индекс, измерващ стойността на долара спрямо кошница от 10 валути) регистрира понижение от 3,9%; ако понижението се запази и на 18 март, това ще бъде най-големият триседмичен спад в индекса от октомври 2011.

Macquarie Bank Ltd. и Morgan Stanley, два от десетте топ валутни прогностици, предупреждават за допълнително поевтиняване на долара в краткосрочен план. Като цяло обаче те остават оптимисти за стойността на американската валута в по-дългосрочен план, като след от 1 до 3 месеца доларът може отново да тръгне нагоре заради разминаването в паричните политики на Фед и останалите централни банки.

Поевтиняването на долара през последните дни може пряко да се отдаде на пресконференцията на гуверньора на Фед Джанет Йелън на 16 март, когато тя каза, че ще има само две повишения на лихвите в САЩ до края на 2016. Графиката показва движението на долара надолу, заедно с понижението на очакванията за вдигане на лихвите в САЩ:


Печеливши валути се оказаха валутите на развиващите се пазари.

Индекс, съставен от 20 валути на развиващи се пазари, се е насочил към най-доброто си представяне за тримесечие от 4 години насам:

Бразилският реал поскъпна с най-много спрямо долара от септември насам, корейският вон с най-голям ръст от 4 години.

Валутите на развиващите се пазари са силно зависими от действията на Фед заради страховете от изтичания на капитали при повишение на лихвите в САЩ.

Изненадатa на 2016 – йената.

Когато в началото на 2016 йената стартира силно и започна да поскъпва това изненада повечето анализатори, които прогнозираха рекордна пета година на поевтиняване на японската валута заради разхлабената политика на BoJ.

Не и Ейсуке Сакакибара, който е бивш представител на финансовото министерство на страната. Той правилно прогнозира, че йената ще се насочи към ниво от 110 йени за долар, което е и едногодишен връх за японската валута. Сега той счита дори че йената ще поскъпне с още около 6% до 105 йени за долар през втората половина на годината.

„Причината за поскъпването на йената не е резултат на паричната политика на Японската централна банка или това че възстановяването в Япония е силно, а това, че световната икономика има проблеми“, каза бившият представител на финансовото министерство на Япония.

Евтината валута в момента е цел както на централната банка, така и на премиера Шиндзо Абе.

Поскъпване въпреки негативните лихви, въведени от BoJ на 29 януари:

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари