Защо пазарните фундаменти са по-добри отколкото си мислим

Коментар на Кейти Кох, генерален директор за акциите в Goldman Sachs Asset Management

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Прекомерни ли бяха разпродажбите на акции, на които станахме свидетели от началото на годината?  Кейти Кох, генерален директор за акциите в Goldman Sachs Asset Management, коментира темата в ефира на Bloomberg.

Първо, Вие вярвате, че разпродажбите на пазарите бяха прекалени. Все още ли вярвате в това след чутото от гуверньора на Фед Йелън вчера?

Абсолютно. Явно пазарът хареса много казаното от нея и поскъпна сериозно. От достигането на най-ниската си точка пазарите поскъпнаха с 10%. Въпреки това, в световен мащаб, вярваме, че фундаментите са много по-добри спрямо това, което предполагат много пазари. Без значение дали гледате негативните лихви, или това, че индексите са на нивата от началото на годината. Първите ни две ключови заключения, които направихме с екипа стратези в Goldman Sachs, са това, че фундаментите са много по-позитивни, отколкото предполагат пазарите и на второ място вярваме, че макар и ограничени, пазарите на акции могат да донесат едноцифрена възвращаемост. Много важно обаче е да инвестираме избирателно.

Какви фундаменти следите? Изглежда главните изпълнителни директори по света не искат да  инвестират парите, които имат и все още понижават разходите доста сериозно.

Все още сме много далеч от този цикъл от гледна точка на развит пазар. Считаме, че кешовите позиции в счетоводните баланси наистина са доста силни, но виждаме и признаци на стабилност в много важни развити икономики. В САЩ например със сигурност сме наясно с новините, излезли от централната банка вчера. Потребителите в САЩ остават много силни. Смятаме, че действията на Фед всъщност са реакция на случващото се извън САЩ, докато в САЩ потреблението е силно, а то е много важно, защото представлява 70% от икономиката на страната. Затова в нашите портфейли разчитаме повече на инвестиции в компании за потребителски стоки в САЩ.

Кейт, вчера Джеф Къри говори за петрола. При него има възстановяване, но суровините са поставени пред сериозен тест. Усещате ли го и какво ни казват действията действията на централните банки от последните 48 часа или два три дни? Какво означава всичко това за свят, в който акциите се очаква да донесат едноцифрена възвращаемост?

Всъщност ние разчитаме по-малко на суровините във всичките си диверсифицирани портфейли от гледна точка и на Европа, и на САЩ, и на Япония. Фокусирани сме до голяма степен върху компании като тези за потребителски стоки и банките. Инвестициите ни в суровини, материали и в енергийния сектор са много малки.

 

Последни новини
Още от Пазари