Само един купувач поддържа надеждите за поскъпване на S&P 500

Ръстът на американските акции обаче е под въпрос

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Само един купувач поддържа надеждите за поскъпване на S&P 500 – самите компании, участващи в индекса, чрез обратните изкупувания на акции. През текущото тримесечие се очаква компаниите, съставляващи S&P 500, да изкупят обратно свои акции на стойност $165 млрд., като се доближат до рекорд, достигнат през 2007, показват данни, компилирани от Bloomberg.

Обратните изкупувания на акции са в обратна тенденция на случващото се на американския пазар на акции от началото на годината. Основният американски индекс възстанови загубите си през последните седмици, като сведе спада си от началото на годината до едва 1,06%. За сметка на това обаче клиентите на взаимни и борсово търгувани фондове изтеглиха $40 млрд. от пазара на акции от януари насам и са се насочили към най-бързия темп на изтегляне на инвестиции от пазара в историята.

Анализаторите казват, че да се разчита единствено на обратни изкупувания на акции, като лъч надежда за поскъпването на пазара на акции, не е устойчиво в дългосрочен план, особено с оглед на това, че печалбите на компаниите падат трето поредно тримесечие.

„Обратните изкупувания на акции представляват единствения източник на търсене за акции в този пазар“, каза Дейвид Костин, главен стратег за акциите в САЩ в Goldman Sachs.

„Определено не е устойчиво това, че единственият купувач на акции са самите компании“, каза Викас Гупта, главен инвестиционен директор в Arthveda Capital.

От 2009 насам компаниите в S&P 500 са изкупили обратно акции на стойност $2 трилиона долара, тласкани от разхлабените кредитни условия и евтиния капитал на кредитния пазар.

 

Последни новини
Още от Пазари