Новини, които могат да раздвижат пазарите през седмицата

Коментар на Алиша Гарсиа Ереро, главен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в Natixis

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

През седмицата 14 – 19 март се очакват три важни решения за паричната политика от страна на Японската централна банка, Фед и Английската централна банка. Освен това китайският премиер Ли Къциян ще даде пресконференция след края на Конгреса на Народната партия.Алиша Гарсиа Ереро, главен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в Natixis, коментира очакванията за паричните политики на Фед и BoJ пред Bloomberg.

През седмицата ще бъдат взети две важни решения за лихвените проценти – едното на Фед, като всеки търси знаци какво ще направи Фед по-късно през годината, никой не очаква да направят нещо на срещата си сега. Другото решение е на Японската централна банка, която вероятно е в изчаквателна позиция.

Да, този път всички ще изчакат да видят как ще се развие ситуацията. Имаме много силни валути, като еврото и йената и дори ако Фед даде признак за промяна в посоката на политиката, това ще доведе до поевтиняване на тези валути много скоро. Това ще бъде тревожен сигнал за Китай, защото до момента те се радваха на поскъпването на тези валути, което позволяваше на валутата им да не поскъпне спрямо еврото и йената. Мисля, че това какво може да направи Фед в бъдеще може да се окаже тревожен сигнал за останалата част на света.

Япония от друга страна вероятно следи много отблизо действията на ЕЦБ, защото тя се намира в цикъл на негативни лихви и слиза все по-надолу в този цикъл. Лихвите падат още по-далеч под нулата.

Мисля, че в този момент Японската централна банка няма да има куража да навлезе по-дълбоко на негативна територия.

Ще искат ли първо да видят какво ще направи Европа?

Именно. Те видяха, че в секундата, в която кажеш: „Това е всичко, което мога да направя по отношение на негативните лихви“, както Драги направи, пазарите ще реагират силно негативно и валутата ще поскъпне. Пазарите трябва да знаят, че може да се направи още.  

Виждаме го отразено и в кривата на доходностите, която става все по-малко стръмна.

Именно. Не мисля, че BoJ ще действа дори през юли. Повече действия ще бъдат предприети по отношение на фискалната политика. За Абе обаче това ще е рязка промяна. Проучванията показват, че всички искат вдигането на ДДС да се отложи.  

Би било лудост увеличаването на ДДС да се случи през следващата година.

Да, през последното тримесечие имахме негативен ръст от -0,4%. Нещата стоят по този начин: Абе има повече предимства, от политическа гледна точка има по-голяма подкрепа, а освен това има извинението, че икономиката не се представя добре, а BoJ не е ефективна.  Тогава защо не?

BoJ вероятно ще е по-ефективна, ако третата стрела на Aбеномиката, структурните реформи, бяха налице. Все още ги очакваме. Къде са те? Не говорим само за Япония, а за много други страни, които трябва да осъществят радикални промени в своите двигатели на растежа.

Именно, това е извън способностите на BoJ.  Дори след като Японската централна банка надхвърли малко набора от инструменти, които използва, призовавайки големите корпорации да увеличат заплатите или да ги увеличат с темп, който отговаря поне на регистрирания през предходната година. Това обаче няма да промени нищо, защото малките компании няма да последват този пример и производителността на труда не расте. Производителността на труда в Япония намалява. Трябва да бъде осъществено голямо преструктуриране на пазара на труда, ако страната иска да постигне нещо. В тази насока фискалните и парични стимули няма да помогнат.

 

Последни новини
Още от Пазари