Фед, BoJ, BoE – какво ни очаква през седмицата

Решения за паричната политика на 3 от най-важните централни банки ни очакват до края на седмицата

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Седмицата между 14 и 19 март ще е изпълнена със събития по отношение на паричните политики на водещите централни банки по света. Три от четирите най-важни банки в световен мащаб – Федералният резерв на САЩ, Японската централна банка (BoJ) и Английската централна банка (BoE) ще вземат решения за това накъде да продължат курса на паричните си политики. Освен тях Швейцарската централна банка ще даде своята тримесечна оценка на политиката.

Японската централна банка

Първата централна банка, която ще излезе със своето решение, е BoJ. На 15 март, вторник, Японската централна банка ще представи решението си след двудневна среща. Икономистите очакват да няма промяна в политиката на паричната институция, след въвеждането на негативни лихви през януари. Паричните власти в Япония казаха, че първо искат да изчакат да видят какви ще бъдат ефектите от негативни лихви, които въведоха в началото на годината, като по този начин сринаха очакванията за някакви действия през март. Възможни са действия на BoJ по-късно през годината, като до юли японската парична институция има още три срещи (април, юни, юли).

Фед

В сряда, 16 март, Фед ще излезе с решението си за паричната политика в САЩ, а заедно с него ще представи и обновената си тримесечна прогноза за американската икономика. Повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg,  очакват целевото равнище за междубанковия лихвен процент в САЩ да остане в диапазона 0,25% - 0,5%, където се намира сега. Пазарите на облигации отчитат вероятност за повишение на лихвите в САЩ през март от едва 4%. Очакванията за вдигане на лихвите в най-голямата световна икономика до края на годината обаче се увеличиха, като за последните 3 срещи на Фед до края на годината, вероятността са повишение на лихвите е над 60%.

Английската централна банка

В четвъртък, 17 март, Английската централна банка също ще вземе решение за паричната политика, като се очаква официалните лица да отбележат седмата годишнина на рекордно ниски лихви, като оставят основния лихвен процент на ниво от 0,5%. Очакванията за повишаване на лихвите във Великобритания, които се засилиха през втората половина на миналата година, отдавна се изпариха. Бюджетът на страната ще бъде представен от финансовия министър Джордж Осбърн ден по-рано – на 17 март. Очаква се той да продължи да е дисциплиниран, като по този начин Осбърн да покаже, че по отношение на стимулите във Великобритания ще трябва да се разчита основно на BoE. Очакванията за каквито и да било действия от страна на Английската централна банка преди референдума за оставане на Великобритания в ЕС на 23 юни са силно занижени. Данни на Bloomberg показват, че в момента очакванията са до юни 2017 да няма повишение на лихвите в САЩ.

Швейцарската централна банка

Още една важна централна банка ще има какво да каже на пазарите на 17 март. Това е Швейцарската централна банка (SNB), която ще представи своята тримесечна оценка на политиката. Паричната институция ще излезе и с прогнози за растежа и инфлацията.

Последни новини
Още от Пазари