Решението на ЕЦБ оправда ли очакванията на пазарите?

Ерик Робърдсън, ръководител на макроикономически стратегии и глобални валутни проучвания в Standard Chartered Bank

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ерик Робърдсън, ръководител на макроикономически стратегии и глобални валутни проучвания в Standard Chartered Bank, коментира решението за монетарната политика на ЕЦБ и последващите ефекти, които предизвика на пазара. Той разговаря с Ивон Ман в предаването "First Up"по Bloomberg TV.

Какъв ден само на фона на движенията, които видяхме снощи след решението на Европейската централна банка. Toва ли беше оръжието, което пазарите очакваха да извади ЕЦБ? Видяхте как в рамките на 19 минути пазарите обърнаха посоката.

Мисля, че се дължи на твърде агресивните очаквания, които бяха създадени на пазарите особено при дълговите инструментите с фиксирана доходност. Те обявиха изключително агресивен пакет от мерки. Понижиха депозитната лихва до още по-негативна територия. Разшириха и обема на изкупуваните активи с 20 млрд. евро месечно. Но може би нещо още по-важно – те стартираха нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране, която ще предостави на банките изключително евтини кредити. В този ред на мисли програмата е изключително агресивна. Проблемът е, че по време на пресконференцията Марио Драги намекна, че може би е достигнат пределът на програмата за количествени облекчения в обозримо бъдеще. Мисля, че това до някаква степен доведе до несигурността и волатилността, която наблюдавахме.

Той надмина очакванията на пазарите. Разбира се ще видим как ще се отрази по отношение на риска при активите. Въпреки това видяхме вече 5 подобни облекчения, Ерик. Едно, от които всъщност се отрази позитивно на инфлацията. Всичко това ще доведе ли до очакваните резултати?

Вижте, мисля, че трябва да се върнем 4-5 години назад, когато централната банка пое по пътя на това, което наричаме монетарен експеримент и обърнем внимание на целите, които биват залагани всеки път. Да, те искат по-висока инфлация. Но в края на деня очакват по-ниска доходността по инструментите с фиксирана доходност, по-високи цени на акциите и по-слаба валута. От тази гледна точка фокусът на програмата е поставен върху цените на акциите. Накрая ще видим, че инфлацията и инфлационните очаквания се повишават. Въпреко това, както ти каза, в подобна инфлационна среда и дори по-ниски цени на суровините е наистина голямо предизвикателство не само за ЕЦБ, но и за останалите централни банки.

Да, очакваме срещата на Фед, ще видим и ЯЦБ следващата седмица. В контекста на ефектите на пазара след анонсиране на мерките видяхме, че еврото спаднa, а след това се надигна. Можем ли да кажем, че отрицателните лихви работят от гледна точка на отслабващите валути? Това стои ли като въпрос?

Мисля, че все още не е ясен отговорът на този въпрос. Японската централна банка срещна изненадваща реакция след последния си ход в опит да подкрепи йената. Очевидно еврото се намира в трудни времена и все още не се повлиява достатъчно от водената политика. Както каза, остава да видим колко ефективно ще бъде това. С течение на времето обаче лихвеният диференциал между еврозоната и САЩ, както и между Япония и САЩ ще се задълбочи още повече. Това ще бъде подкрепено от поскъпването на долара и отслабването на еврото и йената.    

 

Последни новини
Още от Пазари